Beszélgetések

2023.11.08. 18:27

Az egészségügy és a hulladékszállítás került fókuszba a félegyházi lakossági fórumon – galériával

A mögöttünk álló év eredményeit és a megoldásra váró feladatokat, problémákat összegezték azon a lakossági fórumon, amelyet Balla László alpolgármester, az 5-ös számú választókörzet önkormányzati képviselője tartott kedden este a félegyházi Göllesz Viktor Általános Iskolában. A fórumon elsősorban a szemétszállítással és az egészségüggyel kapcsolatban fogalmaztak meg kritikát a megjelentek.

Vajda Piroska

Balla László alpolgármester hívta fórumra a körzet lakóit ( balról)

Fotó: Vajda Piroska

Évtizedes hagyomány a városban, hogy az év vége felé lakossági fórumra hívják a félegyháziakat az önkormányzati képviselők. A fórumok sorát Balla László alpolgármester indította. Bevezetője után rögtön a hulladékszállítással kapcsolatos problémákra tért rá, hiszen ebben a témában kapott a legtöbb megkeresését az elmúlt hetekben. Ezeket összegezve elmondta, a legtöbben a gyűjtőedényekkel való nem megfelelő bánásmódot, a járatok kimaradását, a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken tapasztalható káoszt tették szóvá. De panasz érkezett arra, is hogy rendszeresen elmarad a zöld hulladék elszállítása, illetve a cserezsákok pótlása. 

A fórumon elhangzott, hogy a problémákat az üzemeltetőváltás okozza. Július elsejétől ugyanis nem az önkormányzatok, hanem az állam, pontosabban a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. látja el a szemétszállítási feladatokat. Térségünkben a részvénytársaság megbízásából a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH) végzi a hulladék elszállítását. A fórumon részt vett a DTkH képviseletében Shcauer Tamás, aki elmondta, az átállás idejére a lakosság türelmét kérik. Az új logisztika bevezetése, valamint az új sofőrök betanulása azonban időbe telik. Igyekeznek a felsorolt problémákat orvosolni, arra törekszenek, hogy biztonságosabb és hatékonyabb legyen a hulladékgazdálkodás.

A fórum vendége volt Csányi József polgármester is. Beszámolójából kiderült, hogy a Covid és az azt követő gazdasági válság okán nagyon nehéz éveken van túl az önkormányzat. Sokkal kevesebb fejlesztést tudtak megvalósítani mint, amit elterveztek, de így is számtalan beruházással büszkélkedhet a város. Kiemelte a posta és a piac mellett megvalósult két új parkolót, a Pázmány utca felújítását és a járdaépítéseket. Elmondta, több évtizedes adósságát törlesztette a város a Felsőtemető útjának felújításával is. 

A városvezető szólt a fejlesztési tervekről is. Mint mondta, most sincs könnyű helyzetben az önkormányzat. A tervezett fejlesztések megvalósítását nagyban nehezíti, hogy idén 430 millió, jövőre pedig 840 millió forint szolidaritási adót kell befizetnie az önkormányzatnak. Ugyanakkor az uniós források visszatartása is komoly kihívást jelent. Mindezek ellenére, bízik abban, hogy elindulhat végre a Vasas pálya rehabilitációja, a Molnártelepi út felújítása és folytatódhat a Zöldváros program a Kossuth utcán. A fejlesztési tervek között szerepel a Felsőtemető ravatalozójának a felújítása és a kerékpárút megépítése a Csanyi úton. 

A polgármester az egészségügyi ellátórendszer átszervezésével kapcsolatban elmondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy visszaállítsák Kiskunfélegyházán az eddig jól működő háziorvosi és gyermekorvosi ügyeletet. 

Nem bocsájtottak el önkormányzati dolgozót

A lakossági fórum zárásaként Balla László összegezte az elmúlt évet. Elmondta, 2023-ban 900 millió forinttal többet kellett költenie az önkormányzatnak villanyra és gázra. A megnövekedett rezsiköltségek kompenzálására 243 millió forint állami támogatást kapott a város. A pénzügyi nehézségek ellenére egyetlen önkormányzati dolgozót sem bocsájtottak el, az intézmények biztonságos működtetése volt a legfontosabb feladat. Kiemelte még, hogy 4 ezer félegyházinak 160 millió forint értékben támogatták az étkezési költségeit. A kórházi szakrendelések zavartalan működtetését 20 millió forinttal támogatta az önkormányzat. A váratlan kiadásokra pedig 300 millió forint tartalékot különítettek el. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában