Baja

2023.11.14. 17:17

Az Alvégi piacra már nem csak az alvégiek látogatnak el – galériával

Újra megrendezték az Alvégi termelői és kézműves piacot a Lőkert sor és a Szabadság utca sarkán lévő téren november 12-én délelőtt.

Márton Anna

Az alvégi piac szervezője Szőts Mónika (balról)

Fotó: Márton Anna

Az esemény kapcsán a körzet önkormányzati képviselőjével, Kámánné dr. Bari Bernadettel beszélgettünk.

– Nagy öröm számunkra, hogy hónapról hónapra több érdeklődő fordul meg ezen az eseményen. Régi vágya volt az alvégi lakosoknak, hogy itt is legyen egy közösségi tér. Az elképzelés a Covid időszakában az Alvégi Karácsonnyal indult 2020-ban, és idén márciustól bővült a havi rendszerességgel megtartott termelői és kézműves vásárral. A vásárok hangulatához minden alkalommal igyekeztünk a főszervezővel, Szőts Mónikával valami kis pluszt hozzátenni. Az októberi eseményen jótékonysági főzést rendeztünk, több alkalommal hívtunk zenészeket, főként a népzene világából. Barity Zorán volt kint nyáron harmonikával, most pedig Lex Orsolya és az alvégi banda húzza épp a talp alá valót – mondta a baon.hu-nak Kámánné dr. Bari Bernadett.

Az Alvégi banda muzsikált az Alvégi termelői és kézműves piacon
Fotó: Márton Anna

A novemberi eseményre eljöttek bemutatkozni a nemrég alakult Bácskai Körtevirág Nagycsaládos csoport tagjai is, amelynek ő a csoportvezetője. Igazi őszi ízeket idéző szilva, gesztenye, sütőtök ízű házi készítésű süteményekkel és meleg teával kínálták a vásárra látogatókat, amelynek nagy sikere volt.

– Maga a Nagycsaládosok Országos Egyesülete 1887-ben alakult, és bár korábban Baján is volt szervezete, egy jó ideje nem működik már, ezért döntöttünk úgy 10 nagycsaláddal idén szeptemberben, hogy alakítunk egy új csoportot és összefogjuk újra a bajai és környékbeli nagy – illetve kisgyermekes családokat. A szervezet célja a gyermekvállalást és a családot, mint értéket közvetíteni, egy erre épülő összetartó, segítő és baráti közösséget kialakítani. 

A névválasztással is igyekeztünk ezt szimbolizálni, ugyanis a körtevirág a szeretetet jelképezi, a körte az anyaság szimbóluma, a bácskai elnevezés pedig a Kincses Bácskára utal, és arra, hogy bajai és környékén élő családokat várunk 

– hangsúlyozta a képviselő.

Azt is nagyon fontosnak tartotta elmondani, hogy bár a név a nagycsaládra utal, nem csak három vagy többgyermekes családokat várnak, hanem egy-két gyermekes családokat, egyszülős vagy nevelőszülős családokat is. Nincs semmilyen megkötés a név alapján. Nagyon nagy szeretettel várnak mindenkit, aki gyereket nevel és szeretne egy jó közösséghez tartozni. Ahogy lassan összeszokik a csapat, jönnek az ötletek, elképzelések. Mikulás alkalmával például, december 8-án, a Bababirtok Egyesülettel közösen egy kis összejövetelt szerveznek a tagoknak. Lesz közös fotózkodás a Mikulással, kézműves-foglalkozásokat is tartanak.

– Nagyon bízunk abban, hogy minél többen megismernek bennünket, és érzik majd úgy, hogy érdemes hozzánk csatlakozni – fogalmazott Kámánné dr. Bari Bernadett.

Az alvégi termelői és kézműves piac szervezője, Szőts Mónika, az Úticél Egyesület vezetője a baon.hu-nak elmondta, hogy a november 12-i vasárnapon az árusok közt újdonságként megjelent a kiskőrösi levendulaszörp-, lekvár és ajándéktárgy-készítő, patchworkösök is jöttek, akik eddig még nem voltak.

– A felnőttek, sőt a gyermekek is körbejárnak, kóstolgatnak. Jó látni, hogy élvezik ezeket a helyi natúr ízeket. Aszalt gyümölcsöket, szörpöket, sajtokat, lekvárokat, mézeket kóstolhatnak. Minden alkalommal élőzenével várjuk az érdeklődőket, és szeretnénk ezt a hagyományt megtartani. Nagyon aranyos közösség kezd kialakulni. Örülök, hogy Kecelről, Kiskőrösről is eljönnek az árusok, illetve a környező falvakból is érkeznek, egészen Hercegszántóig is beleértve – mondta hírportálunknak Szőts Mónika.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában