Novák Katalin

2023.11.24. 18:24

A Petőfi-emlékhelyeket is felkereste Kiskőrösön a köztársasági elnök – galériákkal, videóval

Köztársasági elnökként első alkalommal vett részt Novák Katalin a vármegye közgyűlésén. Az államfő a kiskőrösi tanácskozás kezdetén elmondta, hogy egy nappal korábban már találkozott a Bács-Kiskun vezetőivel és képet kapott a Homokhátságot érintő kihívásokról. A közgyűlés kiemelt napirendi pontja volt a határhelyzetről szóló beszámoló, amit érdeklődéssel hallgatott végig Novák Katalin.

Tapodi Kálmán

A képen balról-jobbra: Font Sándor országgyűlési képviselő, Novák Katalin köztársasági elnök, dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója és Domonyi László, kiskőrösi polgármester

Fotó: Pozsgai Ákos

– Nagyon sokak számára, akik távolabb élnek Magyarország déli határaitól, a migráció jelentette valóság csak a televízió képernyőjén keresztül jelentkezik, és úgy gondolják, hogy ez egy olyan eltúlzott jelenség, amivel azok sem szembesülnek, akik itt élnek. Márpedig az itt élők pontosan tudják, hogy a tömeges illegális bevándorlás jelentette kihívások a mindennapokat is érintik – fogalmazott a közgyűlést köszöntő Novák Katalin, hangsúlyozva, hogy meg kell őrizni a Magyarországot egy biztonságos szigetnek, amiben fontos szerepet játszik a külső határaink védelme.

– Azt kívánom, hogy a munkájukon keresztül továbbra is igazolják azt, hogy egy vármegyei közgyűlésnek mekkora szerepe van az itt élők életének az alakításában, hiszen nem Budapestről fogják megmondani azt, hogyan éljenek azok, akik itt élnek és milyen kereteket határozzanak meg maguk számára, hanem azt önök formálják nagyon nagy mértékben – hangsúlyozta a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés előtt a köztársasági elnök. 

Novák Katalin arról is szólt, hogy több szálon is kötődik a vármegyéhez, hiszen édesanyja kecskeméti, édesapjai pedig bajai születésű, s mint fogalmazott, személyében erősíteni kívánja a két város vármegyén belüli kapcsolatát. 

Mint mondta: otthon érzi magát ezen a tájon és  gyerekkorában sok nyarat töltött Ágasegyházán.

A vármegye határrend és a határőrizet helyzetéről  Gulyás Zsolt dandártábornok adott tájékoztatást. A vármegyei rendőrfőkapitány elmondta, hogy Bács-Kiskun rendőrsége mintegy 112 kilométeres határszakaszon, 4 közúti, 1 vasúti, 1 ideiglenes légi határátkelőhelyen látja el a szerb-magyar államhatár őrzését és a határforgalom ellenőrzését. Mint elhangzott: a rendőrségre évre óta nagy terhet ró a migráció és az illegálisan érkezők „folyamatosan tesztelik a figyelmet.”

A helybéliekkel is találkozott Novák Katalin

A napirendi pont után távozó Novák Katalin ezt követően Domonyi László polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő társaságában a kiskőrösi főtéren szót váltott helybéliekkel, majd megtekintette Petőfi Sándor szülőházát és az emlékmúzeumot, ahol a következőket jegyezte a vendégkönyvbe: „Talán nincs magyar, ki ne ismerné Petőfi Sándor nevét és költeményeit. Egy közösség sokat árul el magáról azzal, hogyan őrzi, ápolja, gyarapítja örökségét, hogy tiszteli nagyjait. Kiskőrös ebben a tekintetben is jelesre vizsgázott. Köszönöm a magyarok nevében, hogy nem hagyják kihunyni a Petőfi Sándor által gyújtott világot.”

A köztársasági elnök ezt követően az evangélikus templomban megtekintette Petőfi Sándor keresztelési anyakönyvi bejegyzését, aminek tanúsága szerint 1823. január 1-jén ott keresztelték meg Alexander Petrovicsot.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában