Előadás

2023.11.04. 11:20

A Kecskeméti Nemzeti Színház az újragondolt Meseautóval varázsolja el közönségét – galériával

Budapesttől Lillafüredig tartó rózsaszín szerelemmel fűszerezve érkezett meg a Szente Vajk és Galambos Attila által újragondolt Meseautó péntek este, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházba.

Baon.hu

A Meseautó című musical

Fotó: Bús Csaba

A 2023/24-es évad első felének második nagyszínházi musicaljét is bemutatta a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház november 3-án. Szente Vajk, a teátrum főrendezője ismét Galambos Attilával álmodta színpadra a közel kilencvenéves történetet, az előadás zeneszerzője ezúttal Bolba Tamás.

A darab az 1934-es forgatókönyvet veszi alapul, a történet vezetésében ehhez a filmverzióhoz kapcsolódik. A néző az ígérethez híven megkapja az általa évtizedekkel ezelőtt megszeretett sztorit, ám mégis egy újdonságokban gazdag, izgalmas vizuális megoldásokkal és fergeteges, fülbemászó dallamokkal dúsított komplex történetet kap, amelybe újból beleszerethet – írja sajtóközleményében a Kecskeméti Nemzeti Színház.

– Azt gondolom, hogy szinte minden magyar ember találkozott már Kovács Vera és Szűcs János vezérigazgató történetével. Számunkra mégis rendkívül izgalmas feladat volt, hogy miként tudjuk átültetni ezt zenés színházi nyelvezetre. A filmadaptációk fontos elemei a ma színházának, és bár szükségszerű megtartanunk a hasonlóságokat, építenünk kell a különbözőségre is. A két mű születése között ráadásul közel kilencven év telt el, így nem csupán a dramaturgiai igények, de a történet mondanivalója is változott. Bizonyos állapotokat, eseményeket éppen ezért dalban mesélünk el, néhány karakter szerepét pedig jobban kiemeltük – fogalmazott Szente Vajk, a musical író-rendezője.

Hangsúlyozta: a történet egyik legfontosabb kérdése, hogy hány személyiségben szeretnénk élni az életünket. 

– Igyekeztünk reflektálni a mai korra a tekintetben, hogy vélhetően mindannyiunkban ott rejtőznek a különféle személyiségek: akik a magánéletünkben, akik a munkahelyünkön, akik az online térben vagyunk. 

Ahhoz képest váltogatjuk őket, amelyikre éppen szükségünk van. A Meseautó szereplőinek java része is ezzel a kérdéssel szembesül: tudok-e egy másik személyiségként sikeres lenni a magánéletemben, bankigazgatóként magamba tudok-e bolondítani egy nőt úgy, hogy nem tudja rólam, ki vagyok, tudok-e hatni másokra azzal, ha eljátszom a bankigazgatót? Én ma ezeket a kérdéseket teszem fel, míg a 30-as években sokkal inkább arról beszéltek, vajon hozzámehet-e egy szegény lány egy gazdag férfihoz – fejtette ki az újragondolt történet legfőbb mondanivalóját és kérdését Szente Vajk rendező, majd elárulta: az ikonikus meseautót valóban megépítették a teátrum műhelyében, a jármű ráadásul nem máshonnan érkezik meg a színpadra, mint az égből.

A kecskeméti előadás egyik különlegessége a szereposztás szempontjából, hogy a két évvel ezelőtti meghallgatáson felfedezett – akkor még egyetemi hallgató – Mechle Christian, aki ettől az évadtól kezdve a társulat tagja, első főszerepét játszhatja el Szűcs János vezérigazgató karakterében. Társa a kecskeméti közönség számára mostanra jól ismert Kovács Gyopár, aki bár számos fontos szerepben megmutathatta már magát, a jelenlegit az egyik eddigi legizgalmasabbnak tartja.

A legendás párost, Halmos Aladárt és Kerekes Annát a közönségkedvenc Járai Máté, valamint – kettős szereposztásban – a vendégszereplőként érkező Náray Erika és Auksz Éva játssza. Kiemelt szerepet kapott az előadásban Sári, a főszereplő legjobb barátnője, aki egy angyali, bohókás karaktere a darabnak, így igazán testhezálló Venczli Zóra számára.

A kecskeméti társulat egyik fontos építőköve, Varga-Huszti Máté ezúttal Szűcs János vezérigazgató segítője, barátja szerepében növeli az előadás nívóját egyedi humorával és a már bizonyítottan kiemelkedő tehetségével.

A további szerepekben Hegedűs Zoltán, Sipos Áron, kettős szereposztásban Holló Zsadányi Norman és Varga Csanád, Schupp Gabriella, Monos M. Franciska, Kelemen Örs és Vastag István – akik egytől egyig elvitathatatlanul fontos részei és humorforrásai a produkciónak. Az előadásban közreműködik továbbá a teátrum zenekara és tánctagozata – írja a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház.

A Meseautó című musical november 3-tól egész évadban látható a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színpadán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában