Kiállítás

2023.11.20. 19:09

A bajai fotóklub vajdasági képeiből nyílt tárlat a campuson − galériával

Vajdasági töredékek címmel nyílt meg legújabb a Duna Fotóklub Egyesület tárlata a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar aulájában. Az ünnepélyes megnyitót a napokban tartották. Az eseményen közreműködtek Horvát Katalin és Pfeil Izabel, a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanára és növendéke.

Márton Anna

Kellnerné Felső Sára a Duna Fotóklub elnöke köszöntötte az érdeklődőket

Fotó: Márton Anna

A Duna Fotóklub Egyesület célja a határon túli értékek, a megmaradt örökségünk, a hagyományok felkutatása, felderítése. Több kiállítás során az erdélyi értékeket mutatták be, de a jelenlegi tárlatot egy vajdasági utazás képeiből állították össze.

A Vajdaságba utazott 15 egyesületi tag, ahol három napot töltöttek. A bácskai részen utazgattak, fotóztak a fotókör tagjai Topolyán, Tóthfaluban, valamint több kis településen. A magyar lakta vidék felfedezése volt az elsődleges cél, a szállásuk Újvidéken volt. Az utazáson résztvevők összesen 30 képét állították ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem aulájában. Az alkotások témája az emberek, a népviselet, apró részletek, a táj, az épített és a fennmaradt környezet. Kellerné Felső Sára, a Duna Fotóklub elnöke lapunknak elmondta, hogy a Vajdaságban nagyon nagy szeretettel fogadták a bajai fotósokat.

 

− Támadt egy merész gondolatunk, hogy nem kell nekünk messzire utazni, hiszen még itt vannak a szomszédban fellelhető kincsek, és úgy döntöttünk, hogy a Vajdaságba látogatunk. Szerencsénkre az idei évben is a Magyar Művészeti Akadémia a Kárpát-medence felfedezése című pályázatára sikeresen pályáztunk, és ezzel jutottunk ki. Közelebb mentünk, de sokkal nehezebb dolgunk volt mint Erdélyben, mert itt már sokkal kevesebb a fellelhető érték, a fiatalok is elvándorolnak, sajnos a munkalehetőségek korlátozottak, viszont az idősek még olyan formában próbálják megőrizni az értékeket, hogy tájházakat nyitnak. Vendégeket fogadnak, programokat szerveznek és a hazalátogató fiatalok is így kicsit betekintenek a múltjukba − sorolta Kellerné Felső Sára, aki többek között népviseletbe öltözött kislányt kapott lencsevégre, aki Tóthfaluban várta a csoportot.

A tárlat helyszínén egy olyan falat is kialakított a civil szervezet, ahol a vajdasági életbe kaphat betekintést az érdeklődő. A tárlat december 15-ig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában