Istentisztelet

2023.10.16. 18:30

Vargha Gyuláné Szász Pólára emlékeztek Szabadszálláson – galériával

Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek meg vasárnap a szabadszállási reformátusok Vargha Gyuláné Szász Póla születésnek 160. évfordulójáról, valamint adtak hálát a 166 éves orgonájuk és a lelkészi hivatal részleges felújításáért. Az igét Nt. Móricz Attila nemesgörzsönyi lelkipásztor hirdette.

Gulyás Sándor

Az ünnepi istentiszteleten a hittanos gyermekek mellett a Szász Póla nevét viselő, két éve alakult szabadszállási református énekkar is fellépett

Fotó: Gulyás Sándor

– Az idei esztendőben közel tízmillió forintot költött fejlesztésre egyházközségünk. A rengeteg hiba ellenére templomunk 166 éves Mooser orgonája használatban volt, ám jócskán ráfért egy jelentősebb felújítás. A hangszer rekonstrukciója csaknem hatmillió forintba került. A magyar kormánytól elnyert hárommillió forint kevésnek bizonyult. A hiányzó összeget a jótékonysági hangversenyünk bevételéből és adományokból teremtettük elő. A gyülekezeti terem és az irodahelyiség energetikai felújítására hárommillió forintot költöttünk. A kivitelezési költségek felét a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye építési támogatása, a fennmaradó részt adományok fedezték. A rendelkezésre álló keretből hűtő-fűtő klímákat szereltettünk be mindkét helyiségbe, elkészült az álmennyezet, megújultak a világítótestek. Elkészült a gyülekezeti ház nyílászáróinak cseréje, az új ablakszárnyak hőszigetelt üveget kaptak. Temetőnkben nyolc díszkutat helyeztünk el – számolt be a fejlesztésekről az istentisztelet első felében Holczmann Mihály, a Szabadszállási Református Egyházközség főgondnoka.

Vargha Gyuláné Szász Póla munkásságát Nt. Pálinkásné Balogi Beáta, lelkipásztor méltatta. Mint mondta, Szász Póla 1863. október 15-én a szabadszállási paplakban látta meg a napvilágot, Szász Károly akkori szabadszállási lelkipásztor, később dunamelléki református püspök, és Bibó Antónia lányaként. A magyar református közélet és vallásos irodalom egyik vezető egyénisége. Fő célja a keresztény könyörülő szeretet gyakorlása és az igazi keresztényi élet felvirágoztatása volt. Pólát neveltetése, iskoláztatása arra készítette fel, hogy művelt, társaságban ügyesen forgolódó, a háztartásban jártas nőként is megállja a helyét. 

− Tehetsége és személyisége alkalmassá tette volna, hogy világi pályán bontakoztassa ki tudását, de erre nem volt lehetősége. Az egyházi életben azonban megtalálta a szolgálat lehetőségét. Előadásokat, bibliaórákat tartott, folyóiratokat szerkesztett, vallásos verseket írt. Szász Póla elsősorban énekfordításai által van jelen ma is a XXI. század református egyházában. Az ő fordításában éneklik reformátusok generációi évtizedek óta, ahogyan énekeljük mi is Szász Pólának köszönhetően többek között a Vezess, Jézusunk… vagy Az Isten Bárányára… kezdetű jól ismert énekeket – mondta Nt. Pálinkásné Balogi Beáta, lelkipásztor.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában