Rendezvény

2023.10.05. 13:55

Tomori Pál érsekre, hadvezérre és a mohácsi vészre emlékeztek Kalocsán

Tomori Pál egykori kalocsai érsek, hadvezér máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik a török elleni, tragikus véget ért hősies küzdelmet. Az államférfire emlékeztek a Rubicon Intézet történelmi bemutatóján a Múltunk nagyjai – Tomori Pál érsek és hadvezér címmel kedden az Astriceum Érseki Múzeumban.

Zsiga Ferenc

A képen balról-jobbra: Varga Szabolcs történész, dr. Bábel Balázs érsek, Rácz Árpád főszerkesztő

Fotó: Zsiga Ferenc

A rendezvényen Varga Szabolcs történész, a kor elismert szakértője Rácz Árpádnak, a Rubicon történelmi magazin főszerkesztőjének kérdéseire válaszolt, de összefüggően is megvilágította, eddig nem ismert részletekkel színesítve tette izgalmassá az egykori kalocsai érsekről, a kor viszonyairól és a mohácsi csatáról szóló, lenyűgöző tárgyi tudással párosult mondanivalóját.

Az érdeklődőket dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek köszöntötte. A metropolita egykori elődjéről szólva felidézte Tomori változatos életútjának azt a pillanatát, amikor nem akart kalocsai érsek lenni, majd amikor pápai nyomásra mégis az lett, nemcsak hadvezéri, hanem lelkipásztori teljesítménye miatt is emlékezeteset alkotott. Többek között azért, mert azt kérte a pápától: azok a katonák, akik azért veszették el a feleségüket, mert a török hárembe hurcolta őket, egyházi értelemben legyenek úgy szabadok, mintha meghalt volna a párjuk, és így újra házasságot köthessenek. A mohácsi csatának is voltak olyan résztvevői, akiktől levelek maradtak fönn például arról, hogy Tomori végrendeletet írt, mert érezte, hogy meg fog halni. Az érsek szerint Tomori életútjának ezt a lelki, spirituális oldalát egy következő alkalommal kellene majd, immár egyházi keretek között mélyebben kibontani.

Az előadásból kiderült, hogy ugyan Tomori Pál neve az 1526. évi mohácsi csatában betöltött szerepe miatt mindenki számára ismert, ám valójában keveset tudunk különleges életútjáról. 

Az előadásban szó volt a családjáról, katonai múltjáról, és arról, hogyan emelkedett fel egészen a kalocsai érseki és dél-magyarországi főkapitányi tisztségbe. Említést tettek a magyar határvédelem megerősítéséért tett erőfeszítéseiről, bemutatták az 1523-as győzelmét, és körbejárták azokat az eseményeket, melynek eredményeként ő lett az 1526-ban összegyűlt királyi sereg fővezére. Ezzel kapcsolatban megkerülhetetlen volt a kérdés: vajon milyen tervekkel készült a szultáni haddal történő összecsapásra és mennyiben terheli felelősség a vereségért. Végezetül pedig szó volt a személye körüli emlékezet és kultusz kialakulásának fő elemeiről is.

Az előadás végén a közönség a történelmi bemutató két résztvevőjének, Varga Szabolcs történésznek és Rácz Árpád főszerkesztőnek a teljesítményét tapssal ismerte el, majd a megjelentek a Rubicon történelmi magazin szeptemberi számát ajándékként vehették át a főszerkesztőtől.

Kalocsán számos emlék őrzi Tomori Pál nevét

1900. november 17-én a képviselő-testület a Szent János utca nevét Tomori Pál utcára változtatta. Ma is ezt a nevet viseli az utca, de az ötvenes évek elejétől 1956 őszéig a Rákosi Mátyás utca volt a neve. A Csajda fürdő nevét 1933. június 26-án Tomori fürdőre változtatták. 1945-ben kapta vissza eredeti nevét. Tomori Pál bronzszobrát, amelyet Füredi (Führer) Richárd szobrászművész készített, 1938. június 12-én avatták fel a nagyszeminárium (a mai művelődési ház) épülete előtt.  A szobrot a hetvenes évek közepén, áthelyezték a Tomori utcába, a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Technikummal szemben lévő parkba, ahonnan 1998 nyarán helyezték vissza eredeti helyére. 2004 nyarán közgazdasági és pénzügyi ismereteket oktató főiskola alakult Kalocsán, ami Tomori Pál Főiskola néven kezdte meg működését. A városi könyvtár 2006-ban vette fel Tomori Pál nevét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában