Rendezvény

2023.10.07. 20:11

Százkét csapat főzött a kiskőrösi fesztiválon – galériával, videóval

A tizennegyedik kiskőrösi kakaspörköltfőző fesztiválon 102 főzőhelyen rotyogott mintegy 25 mázsa kakashús. Hogy mennyien lehettek a rendezvényen szombat egész nap? A szervezők megsaccolni sem tudták, vélhetően több ezren.

Barta Zsolt

A Kiskunvíz Kft. kiskőrösi dolgozói 22 kilónyi kakas húsból készítettek ebédet

Fotó: Barta Zsolt

Legalább félezer kakas végezhette azokban a bográcsokban, amelyekben mintegy 102 csapat főzött kakaspörköltet szombaton. Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a kakaspörköltfőző fesztivált a helyi szabadidőparkban. Az időjárás kellemes volt, rengetegen jöttek kóstolni, vásárolni vagy csak a programokon szórakozni.  

Dedák Pál főszervező elmondta, hogy hétfő óta rendezik be magát a területet. Sátrakat kellett építeni, padokat, asztalokat kellett a helyükre pakolni. Ebben a helyi önkormányzat nyújtott segítséget. Majd hangsúlyozta, hogy nagyon sokan támogatták a rendezvényt. Így négy ugrálóvárat vehetnek igénybe a legkisebbek, két helyen festethették ki magukat a gyerekek. 

Hogy honnan jöttek a főzők? Mindenekelőtt a környékbeli városokból és a falvakból, illetve az egyik csapat például Szlovákiából jött, Nyitra környékéről. Minden egyes csapatnak kikötötték, hogy hozzanak magukkal poroltót, enélkül ugyanis nem lehet biztonságos körülmények között főzni. Évek óta nem zsűrizik a pörkölteket. Mint azt Dedák Pál elmondta, ha mindenhol csak egy kanál ételt kóstolnának meg, akkor az 102 kanál lenne, ezt pedig képtelenség nemcsak minősíteni, de megemészteni is. Hogy miért kakaspörköltet főznek a fesztiválon? A válasz annyi volt, miszerint birkát mindenhol főznek, de szárnyast azt nem. 

Ebben különböznek a kiskőrösiek a többi pörköltfőző rendezvénytől. A rendezvényre 70 cég jött ki, a többi csapat baráti társaság volt. Ungvári Ferenc, az Ungvári Művek alapítója azt mondta, hogy bár mindenki elfogadta a meghívást, sokan egyéb családi programok miatt nem tudtak részt venni a rendezvényen. Így ő, mintegy 30 embernek főzött. Négy, de lehet, hogy öt kakasból 18 kilogramm hús került a bográcsba, enyhén csípős ízű pörkölt készült. 

Volt olyan cég, ahol 90 emberre főztek ebédet. Itt információink szerint 60 kilogramm húst készítettek el. A köretek többnyire csőtészta vagy főtt burgonya volt savanyúsággal. Nagyon sok helyen süteményeket is készítettek a családok és a baráti társaságok. Mátyus Zoltán, a Kiskunvíz Kft. cégvezetője a kiskőrösi üzemmérnökség munkatársait és a családokat hívta meg egy baráti főzésre. Mintegy 50 főre készült a pörkölt. Összesen 22 kilogramm húsból készült az ebéd. 

A fesztiválon nemcsak főztek a résztvevők, de nagyon kellemes programok is szórakoztatták a résztvevőket. A fellépők sztárja Csepregi Éva volt. Ő ebben a hónapban ünnepli a születésnapját, így a rendezőktől ajándékot kapott a fellépés végén. A programon népi táncosok, citerazenekar is fellépett. Koncertet adott a helyi fúvószenekar is, akik az egyik mazsorett csoportnak zenéltek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában