Kunszentmiklós

2023.10.26. 11:18

Süngarázsokat építettek a Schneider Electric dolgozói

Összesen hat kunszentmiklósi óvodában, illetve iskolában örülhettek a gyerekek azoknak a faházikóknak, amelyeket a Schneider Electric helyi üzemének dolgozói közösen készítettek. 

Gulyás Sándor

Varga Domokos Általános Művelődési Központ Damjanich Utcai Óvodájának növendékei ismerkednek a süngarázsokkal

Fotó: $zékely Katalin és Varga-Szabó Vivien

A cégnél komolyan veszik a környezet védelmét, hat hosszútávú fenntarthatósági vállalásuk között szerepel, hogy mindegyik telephelyüknek legyen biodiverzitás-terve. Ennek célja az élővilág sokféleségének megőrzése. A kunszentmiklósi gyárban úgy gondolták, hogy a környezeti nevelés a legjobb befektetés a környezet védelmében, ami a biológia sokféleség megőrzését is szolgálja. Felvették a kapcsolatot a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, itt hívták fel a figyelmüket arra, hogy a keleti sünök élettere folyamatosan szűkül. Erre jó megoldás az úgynevezett süngarázs. Kevés faanyagból, minimális ráfordítással bárki barkácsolhat egy ilyen házikót. 

Schneider Electric dolgozói nagy lelkesedéssel készítették el a süngarázsokat
Fotó: Schneider Electric

A cég dolgozói nagy lelkesedéssel építették meg és díszítették ki az odúkat, amelyeket aztán a kunszentmiklósi óvodáknak, iskoláknak ajándékoztak. A kezdeményezéstől azt várják, hogy a gyerekek ezen keresztül is megtanulják: mi emberek vagyunk felelősek azért, hogy az állatok életterét megvédjük, ne hagyjuk beszűkülni, adott esetben a mi feladatunk biztosítani a feltételeket a szaporodásukhoz, életben maradásukhoz. 

Fotó: Schneider Electric

A cégnél azt tervezik, hogy a nevelési-oktatási intézmények segítségével kísérik majd figyelemmel, hogy a süngarázsok valóban betöltik-e a nekik szánt szerepet. A süngarázsokat a minap vették birtokba a kunszentmiklósi gyermekek.

Süngarázs

A süngarázs egy 50x40x20 centiméteres, kutyaház szerű búvóhely, mely két részből áll. A kisebbik rész imitálja a természetes üregek bejárati folyosóját, míg a nagyobb tér maga a lakrész. Egy süngarázs kihelyezése legalább akkora feladat és felelősség, mint annak elkészítése. A lakrészt szigorúan száraz levelekkel, fűvel, esetleg mohával finoman béleljük ki, de adjuk meg a lehetőséget, hogy a sün is hordhasson be magának almot. Ezzel is erősítjük a helyhez való kötődését.

Schneider Electric dolgozói nagy lelkesedéssel készítették el a süngarázsokat
Fotó: Schneider Electric

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában