Szabályozás

2023.10.10. 18:22

Nincs gombavizsgáló, így nem lehet gyűjtött gombát árusítani a félegyházi piacon

A kellemes őszi időjárás igazán kedvez a gombagyűjtésnek. Szeptembertől novemberig számos ehető és érdekes gombával találkozhatunk az erdőkben és a mezőkön. A begyűjtött gombát azonban mindenképp ellenőriztessük a szakértővel. Szakértőt találni viszont nem is olyan egyszerű.

Vajda Piroska

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A kiskunfélegyházi piacon is megszűnt a gombavizsgálat. A közelmúltban elhunyt gombavizsgáló helyet egyelőre nem sikerült másik szakembert választani. Ezért a félegyházi képviselő-testületnek módosítani kellett a vásárokról és piacokról szóló önkormányzati rendeletet, amely szabályozza a gombaárusítást is. Az étkezési célra forgalomba kerülő, vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló minisztériumi rendelet szerint ugyanis gombaminősítést csak gomba-szakellenőr végezhet. A gombaminősítési igazolás piaci árusítás esetén csak a kiállítás napján és helyén jogosít árusításra. Gombaminősítési igazolás nélkül viszont a szedett, gyűjtött gomba piacon nem árusítható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában