Kiskunhalas

2023.10.10. 11:04

Megalakult a Pásztortűz '56-os csoport

Az az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége alapszervezeteként a Pásztortűz Egyesület berkein belül megalakult a Pásztortűz '56-os csoport. Csigás Zoltán elnök és Vennes Aranka lapszerkesztő képviselték az országos szervezetet halasi alakuló ülésen. A maroknyi csoport tervei között 2024-től nem csupán Kiskunhalas, hanem a megyei emlékhelyek látogatása, táblák avatása, kiállítás szervezése is szerepel – tájékoztatott Végső István, történész, a Pásztortűz Egyesület elnöke.

Pozsgai Ákos

A maroknyi csoport tervei között 2024-től nem csupán Kiskunhalas, hanem a megyei emlékhelyek látogatása, táblák avatása, kiállítás szervezése is szerepel

Fotó: Beküldött fotó

Hozzátette: a kiskunhalasi szervezet eddig is igyekezett a forradalom lángjával civilként foglalkozni, a szerkesztésében elkészült egyik első kiadvány az 1956 Kiskunhalason című 2006-ban megjelent könyv volt, amelyet 2017-ben adta ki.

2009 óta évente járnak a kiskunmajsai ’56-os Múzeumba a Büszke Kiskun Táborral, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a forradalom történetével, Pongrátz Gergely és testvére, Pongrátz Ödön a budapesti Corvin-köz 56-os hőseiről is mindig hallhatnak a tábor résztvevői.

2016-ban, a 60 éves évforduló kapcsán is több rendezvényt szerveztek, ezek egyike a Kálvária a sortüzek mentén kegyeleti út volt, ahol Bács-Kiskun vármegyében 12 település (Baja, Dunavecse, Jakabszállás, Kalocsa, Kecel, Kecskemét, Kiskőrös, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Lajosmizse, Szabadszállás, Tiszakécske) sortűz áldozatai előtt hajtottak fejet, és helyezték el az emlékezés virágait.

A hadisírgondozás mellett a régi sírok gondozására is figyelmet fordít az egyesület. A történész már 2006-ban is felhívta a figyelmet arra, hogy elhanyagolt állapotban vannak a sortűz áldozatok sírjai. Az kiskunhalasi új református temetőben utoljára 2022 őszén és idén is az egyesület tagjai tették rendbe az 1956. október 27-én meggyilkolt 61 éves Poloznyik Kálmán nyugdíjas borbély és 19 éves Gyöngyösi Pap Ida erdőgazdasági munkáslány sírhelyét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában