Gróf Teleki nap

2023.10.16. 09:13

Látássérültek tanították agyagozni a dunavecsei diákokat – galériával

Idén is színes és színvonalas programok várták a diákokat és a szülőket a Dunavecsei Református Kollégium – Óvoda, Általános Iskola, Középiskola Gróf Teleki napján.

Gulyás Sándor

A diákok a látássérültek vezetésével ismerkedhettek meg a braille írással, az agyagozással

Fotó: Gulyás Sándor

A rendezvény szombaton hálaadó istentisztelettel kezdődött a református templomban. Az egyházi szertartást követően nyitotta meg kapuját a „művészetek palotája”, ahol a diákok, a Vikár Béla Nőikar, a Kék Duna Népdalkör, az iskola énekkarának műsorát, az intézmény volt diákjainak hangszeres előadásait hallgathatta meg a közönség. Színes népviselet, avagy hagyományőrző gyöngygallérok a Kárpát-medencéből címmel nyílt kiállítás a díszteremben Brun Beatrix munkáiból.

– Minden esztendőben megemlékezünk Gróf Teleki József egyházkerületi főgondnokról, aki nagy összegű állami támogatást eszközölt ki 1928-ban az iskola részére, melynek segítségével, és egy nagy összegű kölcsönnel, elkezdték építeni a mai intézmény épületét. A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy diákjaink új ismeretekhez jussanak, bemutassák tudásukat, és kikapcsolódjanak – fogalmazott Sándor Zsombor, a Dunavecsei Református Kollégium – Óvoda, Általános Iskola, Középiskola és Kollégium intézményvezetője.

A délelőtt folyamán a tanulóknak lehetőségük volt a rendőrség és a tűzoltók eszközeinek kipróbálására, valamint a Búzavirág Alapítvány jóvoltából a résztvevők, látássérültek vezetésével, megismerkedhettek a braille írással, az agyagozással, a csörgőlabdával, majd a Dunvecsei MG. ZRT. gépparkjával. A későbbiekben a gördülő eszközök ügyességi bemutatójára került sor. A nap második felében kamionhúzás, népi játékok, zenés és egészségmegőrző programok, digitális bemutató várták a résztvevőket. 

– A Gróf Teleki Nap egyben jótékonysági rendezvény is. Az adományokból intézményünk robotika szakkörének eszközállományát kívánjuk fejleszteni, ahol valamennyi diákunknak lehetősége van a gyakorlatban is megszerzett tapasztalatok révén közelebb kerülni, megismerkedni a tudomány és technológia világával. A szakkör hozzájárul a matematikai, a természettudományos, a technikai, digitális, valamint a szakmatanuláshoz szükséges kompetenciák erősítéséhez – tette hozzá Sándor Zsombor. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában