Önzetlenség

2023.10.09. 14:54

Jótékonysági főzéssel segítettek egy jászszentlászlói családon – galériával, videóval

Nem csak a mesékben lehetnek csodák, vagy éppen csodálatos cselekedetek. A Fonó Klub Jászszentlászló kezdeményezésére szervezték a Kőleves Feszt elnevezésű jótékonysági főzést, ami a csúcspontja volt a szüreti felvonulással együtt a háromnapos rendezvénynek. A sokakat megmozgató programsorozat az összefogás erejét is bizonyította, hiszen az összegyűlt adományokat egy jászszentlászlói fiú gyógykezelésére ajánlották fel.

Tapodi Kálmán

Egy jászszentlászlói családnak gyűjtöttek a jótékonysági főzésen

Fotó: Tapodi Kálmán

Hogy miért éppen „Kőleves” lett a fesztivál neve arról Novikovné Cseh Krisztina, a Fonó Klub Jászszentlászló vezetője elmondta, hogy a falukutatókkal együtt próbáltak valami olyan ételt találni, ami jellemzően jászszentlászlói. Hosszas kutakodás után sem leltek ilyenre, de végül egy magyar népmese segített a „keresztelőben”, így született meg a Kőleves Feszt. A résztvevők közül sokan annyira ragaszkodtak a mesebeli katona leveséhez, hogy a bográcsokba bekerült egy-egy nagyobb kődarab.

A rendezvények sora múlt pénteken kezdődött, amikor helyi alkotók műveiből nyílt kiállítás a Fonó Klubnak is otthont adó Tulipán Kávézó és Cukrászdában. A faluban élő Lajkó Gergely néprajzkutató pedig Betyárvilág Jászszentlászlón és környékén címmel tartott előadást a könyvtárban.

A művelődési ház előtt szombaton délelőtt gyülekeztek a szüreti felvonulás résztvevői, akik lóháton, lovas kocsikon, traktorok platóin és több érdekes vontatványon foglaltak helyet. A huszárok vezette menet végigvonult a település utcáin, a megállóhelyeken pedig a Mayossa Banda zenés kíséretével, a helyi gyerekek alkotta TITI tánccsoport adott ízelítőt tudásából. 

Eközben a főzőcsapatok is elfoglalták a helyeiket a Petőfi utcában, ami régen is egyik helyszíne volt szüreti felvonulásoknak és a búcsúnak. A régi idők vásárait is felidézték a zsúfolásig megtelt utcában, ahol tizenhét csapat készítette a maga „kőlevesét”. Még egy gulyáságyút is „bevetettek”, amiben 350 adag csülkös babgulyás rotyogott, amit a közreműködők, felvonulók fogyaszthattak el. Mint a szervezők közölték: olyan sokan gyűltek össze, hogy az utolsó kanál ételt is kiosztották.

– A vártnál jóval többen jöttek, ami meglepő egy abszolút civil kezdeményezésnél, amit csak a falubelieknek hirdettünk meg. 

A közös cél, a jótékonykodás azonban sokakat megérintett és mindez azt is bizonyítja, hogy igény van az ilyen rendezvényekre – mondta el Novikovné Cseh Krisztina, aki az egyik résztvevőtől egy kötényt kapott ajándékba, amint ez is olvasható: „A szeretet úgy árad, mint a napfény, csöndesen és állandóan - egyedül a maga csodatevő hevétől.”

– A település önkormányzata is felkarolta a kezdeményezést, aminek megszervezéséért hálásak vagyunk. Reméljük, hogy sikerül ebből a rendezvényből hagyományt teremteni! A helyi képviselő-testület úgy határozott, hogy a szervezők által megjelölt nemes célra felajánl 150 ezer forintot – számolt be Valentovics Beáta jegyző, aki a Csodacsapat tagjaként főzőcskézett.

A jótékony célú összefogással, a rendezvény napján a tizennegyedik születésnapját ünneplő, Török Patrik gyógykezeltetését segítették. A jászszentlászlói fiú és szülei ezúton is hálásan köszönik a felajánlásokat.

A szüreti vigasság a Nokta Gábor irányította óvodás táncosok fellépésével, ROXER CO koncerttel és viseletes táncházzal folytatódott a Fonó Klubban. Vasárnap szentmisét tartottak a katolikus templomban, majd délután magyar népmesék vetítésével és felolvasásával zárultak a programok a Tulipán Kávézóban, ahol óriáspalacsintákat is sütöttek a gyerekek örömére.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában