Fórum

2023.10.24. 19:41

Hasznos gyakorlatokat tanultak egymástól a kecskeméti diákönkormányzatok – galériával

Kedden rendezte meg műhelymunkával egybekötött Őszi Ifjúsági- és Diákfórumát a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban.

Horváth Péter

Az önkormányzat szerepe az is, hogy a városvezetés felé közvetítsék a fiatalok igényeit

Fotó: Bús Csaba

A fiatalok érdekképviseleti szervezete tavasszal és ősszel rendezi meg a sok diákot megmozgató, és az iskolák diákönkormányzatainak találkozási felületet biztosító eseményt. Az őszi rendezvényen elnököt, és alelnököt is választ a szervezet, ahogy ez kedden is történt. Dovicsin Máté viselte az elnöki tisztséget az elmúlt egy évben, aki elmondta, hogy az esemény célja találkozási alkalmat nyújtani az iskolák önkormányzatainak, ahol tapasztalatot cserélhetnek és megoszthatják egymással az aktuálisan felmerülő kérdéseket, problémákat, és jó gyakorlataikat. 

A keddi rendezvény a fenntarthatóság témája köré szerveződött. Ezzel kapcsolatban hallhattak előadásokat a fiatalok, és workshopokon is részt vehettek. Ott egyebek mellett a csomagolásmentes életmódról szerezhettek saját élményes tapasztalatot Zubor Melissza segítségével, illetve Barna Tamás földtörténeti perspektívába helyezte a globális felmelegedés kérdését. Dovicsin Máté elmondta, hogy az elmúlt egy évben sok iskolában jártak, ahol több kezdeményezést is gyakorlatba ültettek. 

Az önkormányzat szerepe az is, hogy a városvezetés felé közvetítsék a fiatalok igényeit, amit a városfejlesztési tervekbe is beépítenek. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is részt vett a fórumon és a workshopon is. Köszöntőjében hangsúlyozta: komolyan erősíti a térséget, ha a fiatalok helyben maradnak, és olyan végzettséggel rendelkeznek, ami jól hasznosítható Kecskeméten. A polgármester elmondta, hogy egyre több fiataltól az a vélemény jön vissza, hogy nem mennek el külföldre. Szemereyné Pataki Klaudia szerint mégsem jelent problémát, ha külföldön szereznek tapasztalatot a fiatalok, hiszen úgy tudják tágabb kontextusba helyezni Kecskemétet és szeretni a város érdemeit, adottságait. Arra biztatta a fiatalokat, hogy a workshopokon bátran vállalják véleményüket, javaslataikat és építő kritikájukat azzal kapcsolatban, hogy miben lehet javítani a környezetünkben, és a városvezetés mit tehet ezért.

Kedden vezetőséget is választottak az önkormányzat élére. Dovicsin Máté duplázott, további egy évig látja el az elnöki teendőket. Alelnöknek Kovács Adél Emmát választották meg a diákok. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában