Túra

2023.10.03. 12:32

Elindultak Aradra a Kecskeméti Református Gimnázium kerékpárosai – galériával, videóval

A Kecskeméti Református Gimnázium tizenhárom diákja indult el kedden kerékpárral Aradra. Az intézmény diákjai 1999. október 3-án szálltak nyeregbe először. Azóta már 300 refis diák járta meg a Kecskemét–Tiszaalpár–Csongrád–Szentes–Hódmezővásárhely–Mezőhegyes–Battonya–Arad távot kerékpárral és rótta le kegyeletét az aradi hősök előtt. A mostani túrázókkal már 313 fős lett a képzeletbeli aradi kerékpáros család.

Lizik-Varga Katalin

Tizenhárom diák indult el Aradra

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az indulást megelőzően Kuti József lelkész köszöntötte a Biblia szavaival a diákokat.  

– Bár komoly útra indultok, teljen meg a szátok nevetéssel, legyen szép, vidám és örömteli az utatok és örömmel emlékezzetek egész életetekben erre a túrára – tette hozzá.  

Hangsúlyozta: az élet kemény, néha sírós, az aradi út is ilyen. Nem a tietek, hanem azoké, akik ezt az utat először bejárták, akik ott Aradon az életüket adták. De Isten a legmélyebb sírást is örömre változtathatja.  

Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója is köszöntötte a kerékpáros diákokat. Beszédében elmondta: nem egyszerűen diákok vagytok ti ezen a háromnapos emléktúrán, hanem hírnökök, futárok, akik valami magasztos hírrel érkeznek. 

Hangsúlyozta, hogy ők nem csupán a kecskeméti református diákokat képviselik, hanem az egész magyar nemzetet is, amelyik olyan sokat küzdött a függetlenségéért és melynek döbbenetes példája az aradi vértanúk kivégzése. 

Kecskemét városvezetése nevében Jánosi István önkormányzati képviselő kívánt jó utat az Aradra indulóknak. Hangsúlyozta: ez az út szív és lélekerősítés, egyéni és közösségi teljesítmény. 

A kedd reggeli eseményen a fenntartó egyházközség, az iskola és a kerékpáros emléktúrát támogatók emlékszalagot tűztek arra a koszorúra, amelyet majd október 6-án az aradi vesztőhelyen emelt emlékműnél helyeznek el a kerékpárosok a Kecskeméti Reformárus Gimnázium nevében. 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában