Kecskemét

2023.10.17. 16:14

Áder János: Vannak remek magyar megoldások, amiket használnunk kell a jövőben – galériával

A Neumann János Egyetem CAMPUS-án dr. Áder János, volt köztársasági elnök tartott előadást kedden. A Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumának elnöke megdöbbentő számokkal tartotta fenn közönsége figyelmét.

Orosz Fanni Flóra

Dr. Áder János, volt köztársasági elnök tartott előadást

Fotó: Bús Csaba

Áder János előadása során az egyetemi hallgatók vállalkozó kedvére hívta fel a figyelmet azzal, hogy sikeresen működő és a fenntarthatóságot kifejezetten szolgáló magyar startup-okat is bemutatott.  

A sörtörkölyből készült granola, a bioműanyag csomagolás, az ételmentő közösségi applikáció mind magyar innovatív fiatalok már működő vállalkozásai. Fontos a fiatalok figyelmének a felkeltése, hiszen őket már életük során is minimum ötszörös arányban fogja érinteni az energiafelhasználás.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta, hogy a város a fenntarthatóság jó példája és Kecskemét, valamint térsége által itt kialakított Fenntarthatósági Fejlődési Keretstratégia hosszú távon próbál felkészülni a környezetvédelmi kihívásokra. 

Áder János előadása igazolta, hogy szükséges a több szinten való cselekvés, hiszen például manapság egy farmernadrág előállításához 7600, egy hagyományos pólóhoz 2500 liter víz szükséges, azaz hozzávetőlegesen az előadás közönségének ruházata biztosan igénybe vette körülbelül 1.250.000 liter édesvíz felhasználását.

 A meghökkentő számok kapcsán a közönséget is vizsgáztatta az előadó, legalábbis kvízkérdésekben mérte fel a hallgatók tudását. Az öt kérdésből álló tesztre jellemzően alábecsülték az ember környezetre kifejtő káros hatását. Az előadás interaktivitása gondoskodott a figyelem fenntartásáról.

Áder János az előadása végén a mondandója üzenetéről is megkérdeztük. – A legfontosabb üzenete ezeknek az előadásoknak az, hogy amiről beszélünk, tehát, hogy hogyan fenntartható egy gazdaság, az alapvetően nem a természeti környezetről szól, hanem róluk. Az ő életükről, az ő jövőjükről – gondolt az hallgatók sokaságára. – Másrészt ezeknek az előadásoknak az üzenete az is, hogy van megoldás. Nagyon sok olyan fiatal van, akik keresték, és meg is találták a megoldást egy-egy részterületen. A legkülönbözőbb kérdésekben: a talajmegóvás, a vízbázis megőrzése, a szennyvíztisztítás és a hulladékkezelés kérdésében igen is vannak remek magyar megoldások, amiket használnunk kell a jövőben – utalt a környezettudatos startup-vállalkozások munkájára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában