Hősök

2023.10.23. 14:22

A szoborparkban emlékeztek az ötvenhatosokra a kunszentmiklósiak – galériával

A városközponti szoborparkban emlékeztek meg hétfőn az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről a kunszentmiklósiak.

Gulyás Sándor

A megemlékezés koszorúzással zárult

Fotó: Gulyás Sándor

A történelmi esemény okait és előzményeit Köő Artúr, a Magyarságkutató Intézet tudományos munkatársa idézte fel beszédében. – A magyar forradalom győzött, bárki, bármit is állítson. Az ezer éve a Kárpát-medencében lakó népet azonban magára hagyták. A nyugat karba tett kézzel nézte végig ahogy a kolosszális góliát eltiporja, a korábban parittyával küzdő Dávidot. Ma mi, magyarok ugyanazt a szabadságharcot vívjuk, kénytelenek vagyunk vívni mint elődeink. Egyesek azt gondolják, hogy ránk tudják erőltetnie akaratukat. Próbálják nekünk megmondani, hogy mit gondoljunk a házasságról, megkörnyékezik gyermekeinket, háborúba való belépésre ösztönöznek. Mivel nem akarunk kötélnek állni most sem, jogos, nekünk járó pénzösszegeket tartanak vissza, hogy akaratuknak megfelelően cselekedjünk. Mi magyar emberek nem hajlottunk meg a töröknek, a németnek, a szovjetnek, és minden valószínűség szerint a liberális nyugati elmebajnak sem – vont párhuzamot beszédében az 1956-os események és a mai történések között Köő Artúr, aki egyben kiemelte a kunszentmiklósiak szabadságszeretetét.

– A város lakói a magyar történelem minden időszakában tanúbizonyságot tettek hazaszeretetükről, a legnagyobb értéknek tartották mindmáig a szabadságot. Nem lehet más ma sem az itt élők feladata – emelte ki Köő Artúr.

Az ünnepi műsorban közreműködött Kovács Nóri énekes, előadóművész, dalszerző, a Népművészet Ifjú mestere, Tóth Szilvia, a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola pedagógusa, Illyés Hanna és Illyés Fanni, az iskola diákjai. A megemlékezés koszorúzással zárult.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában