Összefoglaló

2023.10.04. 21:00

A nap legfontosabb hírei egy helyen – 2023. október 4.

Cikkünkben összegyűjtöttük a nap legfontosabb híreit.

Baon.hu

Ukrajnából új zsiráf érkezett a nagykőrösi safari parkba

Fotó: Beküldött fotó

Ezen a nyáron is jól sikerült az államilag támogatott diákmunkaprogram Bács-Kiskun vármegyében. Mintegy 1400 fiatal vállalt munkát, elsősorban az önkormányzatoknál, de a turizmusban, mezőgazdaságban és a vendéglátásban is foglalkoztatták őket. A részletekről Kollár Péter, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője adott számot a Gong Rádió Téma című műsorában.

A Zsinór utca egyik családi házának udvarára mászott be egy ismeretlen elkövető szombaton hajnalban. A férfi kétszer is betört a házba.

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség egy iraki férfi által irányított, több országra kiterjedően működő bűnszervezet 17 magyarországi tagjával szemben, akik jelentős bevételre tettek szert azzal, hogy alig egy hónap alatt legalább 77 illegális migránst juttattak sikeresen Nyugat-Európába − írja közleményében a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség.

Sok évtizednyi feledésbe merült emlék kapott most újra szárnyra, hiszen Kecskeméten, a volt Alföldi Cipőgyár, ha nem is a régi valójában, de egy új köntösben, egy egészen új tartalommal tovább él a jövő nemzedéke számára. Az egykor sok száz kecskeméti családnak megélhetést adó fizikai munkás épület a jövőben a szellemi munkát segíti a MátrixSuli Általános Iskola kereteiben.

Az állatok világnapjának hajnalán érkezett meg hazánkba a háború sújtotta Ukrajnából Arseniy, a zsiráfbika. A nagykőrösi Richter Safari Park több mint négy hónapos előkészületet követően fogadta be az állatot, aki nevéhez méltóan bátran viselte a hosszú utazást és hamarosan birtokba is veszi új otthonát − olvasható a park közleményében.

Wolf András, a kék csapat vezetője nagyon várta a Nap Séfe kitűzőt, ám Balog Martin, a fülöpszállási Kígyósi Csárda 29 éves konyhafőnöke nem kapta meg, így kedden, hetedikként kiesett a TV2 Séfek séfe szakácsversenyéből. A séf nagyon büszke Martinra, hiába a kiesés, döntőben látta őt.

Betörésről érkezett bejelentés a Kecskeméti Rendőrkapitányságra szerdán hajnalban. Egy kerekegyházi játékboltba ment be valaki, és a kassza tartalmával távozott.

Embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a moldáv férfival szemben, aki kedd reggel okozott balesetet Kecskemét határában az M5-ös autópályán. A baleset során két személyautó és egy kamion ütközött, egy ember meghalt, ketten megsérültek a balesetben.

Október 4-e az állatok világnapja. Ebből az alkalomból Péntek Zsolt atya megáldotta a Kecskeméti Vadaskert állatait és gondozóit. Az állatszentelés része az egész héten zajló Állatok Világnapjai rendezvénysorozatnak.

Járai Máté, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművésze, Kecskemét kedvenc komikusa lett a Hírös Rescue Team Speciális Mentő Egyesület (HRT) büszke nagykövete − jelentette be a közösségi oldalán, ahol egy közös fotót is megosztott Trencsényi Péterrel, a mentőszolgálat alapítójával, valamint Mogyival és Fügével, a két mentőkutyával.

Hét rászoruló családot ajándékoztak meg egy-egy fatüzelésű kályhával szerdán a Wojtyla Barátság Központban. A népkonyhaként is működő intézményben már többéves hagyománya van, hogy Assisi Szent Ferenc napján önzetlen támogatók jóvoltából kályhákkal segítik a sorsközösség tagjait.

A települések közötti „vetésforgóból” adódóan ezúttal a Duna-menti községek gyöngyszeme, Ordas adott otthont a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) ülésének. A tanácskozáson a jövő évi költségvetés tervezésén túl, Rákóczi Péter, a Paks II. kommunikációs igazgatója tartott tájékoztatót a megaberuházás folyamatban lévő munkálatairól.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában