Új jövevény

2023.10.04. 15:00

Ukrajnából menekítette ki Arseniyt, a zsiráfbikát a nagykőrösi Richter Safari Park – galériával, videóval

Az állatok világnapjának hajnalán érkezett meg hazánkba a háború sújtotta Ukrajnából Arseniy, a zsiráfbika. A nagykőrösi Richter Safari Park több mint négy hónapos előkészületet követően fogadta be az állatot, aki nevéhez méltóan bátran viselte a hosszú utazást és hamarosan birtokba is veszi új otthonát − olvasható a park közleményében.

Horváth Péter

Ukrajnából érkezett Arseniy, a zsiráfbika

Fotó: Beküldött fotó

A közlemény szerint az orosz–ukrán fegyveres konfliktus az ukrajnai állatkerteket is sújtotta. A tulajdonosok egy ideig helyben próbálták ellátni az állatokat, azonban az üzemeltetés, a tartáshoz szükséges takarmány beszerzése sok területen ellehetetlenült. A bombázások miatt az ukrán vadasparkok sok esetben arra kényszerültek, hogy az ott élő állatoknak külföldi intézményekben találjanak menedéket.

Szerda hajnalban, épp az állatok világnapján érkezett meg Magyarország egyetlen autós safari parkjába az ukrajnai Odessza városából Arseniy, a zsiráfbika. A település júliusban az orosz-ukrán gabonaalku összeomlása után került az orosz rakétatámadások középpontjába, ezért egy helyi állatpark keresett biztonságos új otthont szeretett lakójának.

Az utazás közel sem egyszerű a világ legmagasabb állata esetében, egy kifejlett Rothschild-zsiráf ugyanis közel 4,5 méteres magasságával különleges szállítást és folyamatos orvosi felügyeletet igényel. A veszélyeztetett patásból a természetben kevesebb mint 700 egyed él, a világ állatkertjeiben pedig nagyjából 450 Rothschild-zsiráfot tartanak számon.

− Lélegzetvisszafojtva vártuk a Rothschild-zsiráfbika, Arseniy érkezését. Az ukrán partner még májusban vette fel velünk a kapcsolatot és kérte az állat befogadását. Gondolkodás nélkül indítottuk a szükséges folyamatokat, azonban egy ilyen egzotikus állat utaztatása több hónapos előkészületet és rengeteg adminisztrációt igényel. Közel 4 hónap elteltével, a hajnali órákban érkeztünk meg a záhonyi határról Nagykőrösre. Az állat az érkezését követően állatorvosi vizsgálaton és egy általános állapotfelmérésen esik át, majd Namibi, a Richter Safari Park másik zsiráfbikája mellett kezdi meg a beilleszkedést − árulta el Ifj. Richter József, alapító-tulajdonos.

A 32 hektáron elterülő Richter Safari Park közel 300 állatnak ad otthont, az itt élő állatok többsége cirkuszi munkából kivont, úgynevezett „nyugdíjas”, akik a porondot maguk mögött hagyva a safariban töltik megérdemelt pihenésüket. Az autós szafari parkban számukra ideális környezetben folytatják életüket, miközben a közönséggel való kapcsolatuk is megmarad.

A Richter Safari Park az állatok világnapja alkalmából exkluzív élménynapot tart rászoruló családoknak, a legszerencsésebbek − ha ugyan távolról is −, de találkozhatnak a park legújabb lakójával.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában