Ordas

2023.10.04. 19:34

Turistákat is vonzhat az új Duna-híd – galériával

A települések közötti „vetésforgóból” adódóan ezúttal a Duna-menti községek gyöngyszeme, Ordas adott otthont a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) ülésének. A tanácskozáson a jövő évi költségvetés tervezésén túl, Rákóczi Péter, a Paks II. kommunikációs igazgatója tartott tájékoztatót a megaberuházás folyamatban lévő munkálatairól.

Zsiga Ferenc

A képen (balról-jobbra): Szabó Zsolt Ordas polgármestere, Gáncs István, a TEIT társelnöke és dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a TEIT elnöke

Fotó: Zsiga Ferenc

Az ülést dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere, a TEIT elnöke nyitotta meg, majd Szabó Zsolt polgármester adott rövid tájékoztatást a vendéglátó település múltjáról és jelenéről. Mint elhangzott: Ordasan legalább 8-10 éve nem volt TEIT ülés, így nagy öröm, hogy újra ott köszönthették a társulás polgármestereit. Ordas a kalocsai járás egyik legkisebb települése, lélekszáma 450 fő, amely arról is ismert, hogy itt a „kertek alatt” folyik a Duna, és a község egészen 1969-ig hajóállomással is rendelkezett. 

Örömteli, hogy óvoda és alsó tagozatos iskola van a községben, az iskola 18 fővel, összevont osztályokkal működik. Ordas hosszú évek óta részt vesz a Virágos Magyarország mozgalomban, amelyen számos díjat, elismerést nyert. Híresek az ordasi nyári rendezvények, köztük az alkotótábor, amelynek alkotásai a tanácsterem falait díszítik, de jutott belőlük bőven a faluháznak, az óvodának és az iskolának is. 

– Ordas valamennyi utcája szilárd burkolatú, az utakat korszerűsítve lettek, a faluház részleges felújítása pályázati forrásból folyamatban van – hangsúlyozta a polgármester, aki reményét fejezte ki, hogy a Duna-híd átadása után nem csak Ordas, de a szomszédos települések iránt is megnő az érdeklődés. 

– Rengeteg érték van a környező településeken is, ezeket gyöngysorszerűen kellene felfűzni egy turista útvonalra, mert ez így több és érdekesebb lehetőséget hordozna a potenciális érdeklődők, turisták számára 

–  fogalmazott Szabó Zsolt. 

A folytatásban a településvezetők a 2023. évi költségvetési előirányzat módosításáról döntöttek, amelyet elsősorban a rezsidíjak növekedése, az áramdíj változása, a TEIT által működtetett eszközök karbantartására fordított kiadások indokoltak. Mint elhangzott: a módosítások ellenére a költségvetési főösszeg nem változik. Miután Bedi Gyula, Uszód polgármestere, a pénzügyi bizottság elnöke a határozati javaslatot szóbeli kiegészítéssel jóváhagyásra javasolta, azt a képviselők egyhangúan elfogadták.

A továbbiakban Lovas Szilvia, a TEIT tanácsadója arra hívta fel a figyelmet: valamennyi tagönkormányzatnak és a társulásnak is el kell készítenie a költségtervét, amelyben pontosan fel kell osztani, melyek azok a feladatok, amelyeket kiadási oldalon szerepeltetnek. Fontos határidő, hogy az új jogszabály alapján december 20-ig kell a társulás elnökének benyújtania a költségtervet, illetve igényt, amely az Energiaügyi Minisztérium illetékes szakmai bizottsága elé kerül, majd annak a javaslatát a miniszter elé terjesztik. A tárcavezető a jogszabály szerint január 31-ig fogadja el a TEIT-nek folyósítandó összeget, a társulással pedig legkésőbb jövő év február végéig kell megkötni a tárgyévi szerződést.

A tanácskozás hátralévő részében Rákóczi Péter, a Paks II. kommunikációs igazgatója a megaberuházás aktuális feladatairól adott részletes és átfogó, új információkban gazdag tájékoztatót, amellyel terjedelmi okból külön cikkben foglalkozunk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!