Baja

2023.10.02. 17:23

A hazai, bácskai terméknek nincs párja – sikeres volt az idei Bácskai Nap – galériával, videóval

A Bácskai Nap rendezvényt immár 11. alkalommal tartották meg. A bácskai termékek kiállítása idén rendkívül sok érdeklődőt vonzott a Bácskai Kultúrpalotába szeptember utolsó napján.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

Györökné Mészáros Eszter, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara bajai képviseletvezetője, főszervező örömmel számolt be arról, hogy a rendezvényen a kiállítók között több új vállalkozás is volt, de szép számban jöttek olyan régi résztvevők, akik újabb termékekkel is beneveztek a bácskai termékeket bemutató eseményre. Megnyitóbeszédében az esemény létjogosultságát hangsúlyozta.

– Mindig megpróbálunk olyan programokat szervezni, amelyek nagy érdeklődésre tartanak számot, nemcsak a kiállítók, hanem a városlakók körében is. A kiváló bácskai termékeket szeretnénk népszerűsíteni a rendezvényünkkel. A vállalkozók nagyon megérdemlik a Kiváló Bácskai Termékdíj Tanúsítványt. Idén a gyermekekre is gondoltunk, hiszen ők a jövő nemzedéke, akik majd továbbviszik a hagyományt a termelésben, a kereskedelemben, és akár a fogyasztásban – fogalmazott a főszervező. Továbbá kijelentette: a hazai, bácskai terméknek nincs párja.

Az esemény ideje alatt a Szentháromság téren Meseföld élménybusszal várták a kicsiket, amit a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat biztosított.

Az eseményen részt vett és beszédet mondott Nyirati Klára polgármester, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat alelnöke, aki Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselő helyett köszöntötte a jelenlévőket. A 11. Bácskai Nap rendezvényén részt vett Sziráki Szilárd, a Bács-Kiskun vármegyei iparkamara alelnöke.

Nyirati Klára beszédében az esemény fontosságáról mint egy átlagos bajai fogyasztó beszélt. A tudatos vásárlóról, a környezetvédelemről szólt, azokról az irgalmatlan nagy szállító teherautókról, amelyek szennyezik a környezetünket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tudatos vásárló elsősorban a helyi terméket részesíti előnyben a külföldi, több ezer kilométerről érkező áruval ellentétben. Megemlítette az ország egyik legszebb piacát, a bajai piacot, ahol a kiváló bácskai termékeket meg lehet vásárolni. Gratulált a termelőknek, azoknak, akik a fiatalokat is bevonják a munkába, ezzel is lehetőséget biztosítva a helyben maradásra.

Vedelek Norbert a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat nevében köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy az idén 11. alkalommal megrendezett Bácskai Nap igazi ünnepe a bácskai élelmiszer-előállító kisüzemeknek.

– Széles palettát szolgál ki a rendezvény. A tavalyi évi nyertesek között volt homoktövises almalevet, durum péksüteményeket, galagonyalekvárt, füstölt fűszerpaprikát, fahéjas-köleses zabkását, bodzás eperlekvárt, savanyúságot, rétest, pálinkát, tésztát készítő vállalkozás. A rendezvény az ünnep része, amikor csekély eszközökkel megköszönjük önöknek a szorgalmas munkát, amit elvégeztek – kezdte beszédét az alelnök. A továbbiakban kiemelte az állandóan változó, bizonytalan környezetet, a Covid-járványt, a háborút, az inflációt, amire nincs ráhatása a vállalkozónak. Egy rövid történeten keresztül szemléltette egy vállalkozás mindennapjait érintő problémákat, a hivatali bürokráciát.

– A ma kiosztott Bácskai Termékdíj kitüntető cím a minőségi termékeknek és a termelőknek egyaránt. Az ünnepi eseményen túl azonban a kiváló áruk előállítása a szorgos hétköznapokon zajlik, fáradságos munkával, bizonytalan környezeti hatások között. Elismerésem fejezem ki e termékek előállítóinak az emberfeletti munkájukért, hogy ilyen körülmények közt is helytállnak. Egész Bácska büszke önökre – fogalmazott Vedelek Norbert.

A köszöntőket követően átadták az idei Kiváló Bácskai Termékdíj Tanúsítványokat. A termékmintákat zsűri bírálta el, a nyertesek a Kiváló Bácskai Termék címkéjét egy éven át használhatják. Györökné Mészáros Eszter hangsúlyozta, hogy a szerbiai Bácska is Bácska, a Vajdaságból is több vállalkozást díjaztak. Elsőként az Agro Dunav vállalkozást, akik cseresznyebefőttel és lekvárral neveztek, a cég székhelye Gomboson található.

Branko Popovic, az Agro Dunav vállalkozás képviselője lapunknak elmondta, hogy ezen kívül kézműves söröket is hoztak a kiállításra, amely szintén elnyerte a Kiváló Bácskai Termékdíjat. A díj elnyerését egy jó kezdetnek és elismerésnek érzi. Terveikben szerepel kijutni az európai piacokra is. Első alkalommal jöttek Bajára, a rendezvényt követően városnézés is szerepelt a napi programjukban.

A Gabijó Kft. vállalkozást idén is jutalmazták a Kiváló Bácskai Termékdíj Tanúsítvánnyal. Ez alkalommal a gluténmentes granola termékcsalád, a bodzás eperlekvár berkenyével és az erdei gyümölcslekvár miatt kapták az elismerést. A kiállításra gluténmentes granolákkal, kásákkal érkeztek, de mint megtudtuk, hamarosan bővül a kínálat.

– Évek óta dolgozunk három édes és egy sós gluténmentes kekszen. Most úgy néz ki, hogy összeáll. Pár nap múlva érkezik a csomagolóanyag, megvolt a próbasütés, és elkezdünk vele dolgozni. A webshopunkban és a partnereinknél lehet majd beszerezni, ahol jelenleg is kaphatók a termékeink – mondta portálunknak Markóné Tóth Gabriella ügyvezető. Hozzátette, hogy a Bácskai Nap jelentőségét abban látja, hogy a helyi és környékbeli kistermelők megismerkedhetnek egymással, megkóstolják egymás termékeit, ötleteket merítenek.

A rendezvényen színes kísérőprogramokkal is várták a közönséget. Dolhai Attila Jászai Mari-díjas Érdemes Művész koncertezett a helyszínen, a jelenlévők óriási örömére.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában