Visszakerült a helyére

2023.09.24. 15:40

Újra stabil lábakon áll a Fésülködő nő bronzszobor a kalocsai Érsekkertben

Mikus Sándor 1965. március 8-án, a kalocsai Érsekkertben felállított Fésülködő nő című bronzszobra két hét után, pénteken visszakerült az eredeti helyére.

Zsiga Ferenc

Mikus Sándor alkotta meg a Fésülködő nő című bronzszobrot

Fotó: Zsiga Ferenc

 Mint megtudtuk, a szobor talapzatát az elmúlt 58 évben igencsak kikezdte az idő vasfoga, ezért annak posztamensét az önkormányzat Vagyonhasznosító Kft-jének munkatársai újjáépítették, majd az alkotást visszaemelték a helyére. Az esemény kapcsán idősebb kalocsaiak felidézték, hogy a szobrot a második világháború előtt is elismert, 1945 után sorra híres/hírhedt szocialista szoborkompozíciókat, köztük a sztálini diktatúra jelképévé vált, 1956. október 23-án este a tüntetők által ledöntött Sztálin – szobrot is Mikus Sándor alkotta.

Az érsekkerti szobor különlegessége, hogy az 1982. szeptember 17-én Kossuth-díjasként elhunyt, a szobor készítésekor 36 éves művész a Fésülködő nő szobrával az 1939-es New York-i világkiállításra is eljutott. Az alkotás helyét az akkori tanácselnök, Kriston Ferenc vezette végrehajtó bizottság döntése nyomán jelölték ki az Érsekkert bejárata közelében.

Mindez persze már a régmúlt, és semmit nem változtat azon, ha a Fésülködő nő nem állna a megszokott helyén, igencsak hiányozna a kalocsaiaknak és az Érsekkert állandó látogatóinak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában