Felújítás

2023.09.24. 14:49

Újra régi fényében tündökölhet Baján a vonatkerti mozdony

Élettel telt meg a Vonatkert csütörtök délután, mikor meghitt ünnepség keretében adták át Baja város lakosságának a vonatkerti mozdonyt. A gőzmozdony, 1974-ben, a leselejtezését követően vált kiállítási műtárggyá, és a folyamán szépült meg a Bajai Városvédő és Szépítő Egyesület vezetőségi tagja, Nagy Dezső ötlete, kezdeményezése és fáradhatatlan szervező munkája nyomán.

Rab Rita

Átadták a felújított mozdonyt

Fotó: Rab Rita

A rendezvény kezdetekor, a park melletti vasútállomáson stílszerűen felhangzott a szignál egy szerelvény érkezését jelezve. Az érdeklődőket Pethő Attila köszöntötte és arra hívta fel a figyelmet, bár a mögötte álló vasparipa a több évtizedes állása során jócskán megkopott, jelenleg ismét régi fényében ragyog. Civil összefogásnak köszönhetően és ismét jól beazonosítható módon, meg tudja határozni Baja egyik legnépszerűbb közösségi terét. A rendezvényen egészségi okok miatt nem tudott jelen lenni a mozdony utolsó vezetője, Takács László mozdonyvezető, akit felesége, Takács Margit képviselt, és eljött Kajtár Emil is, aki szolgálattevőként dolgozott a vonalon, és tanúja volt a mozdony kihelyezésének.

Fotó: Rab Rita

A Bajai Városvédő és Szépítő Egyesület nevében dr. Cseh Béla elnök köszöntötte a jelenlévőket.  Köszöntőjében kiemelte a munkálatok anyagi vonatkozását Baja polgármestere saját keretéből támogatta. Méltatta az ötletgazda Nagy Dezső, elszántságát és kitartását és kedves gesztusként átadta a számára alapított Mozdony-díjat. Reményét fejezte ki, hogy minél többen kapnak majd olyan jellegű elismerést, amely bizonyítja, hogy sokat tettek a városért. Szintén emléklapot vehettek át mindazok a magánszemélyek, akik részt vettek a mozdony tisztítási-, festési vagy javítási munkálataiban, és munkájuknak köszönhetően visszanyerhette eredeti szépségét. A továbbiakban a Vonatkert közelében lévő négy oktatási intézmény: a Bajai Eötvös József Általános Iskola (Gyakszi), a BSZC Bányai Júlia Technikum és Szakképző Iskola, a Türr István Technikum, illetve az Eötvös József Főiskola védnökséget vállalt a mozdony fölött, megőrizve hosszú éveken át annak épségét és szépségét. Az iskolák képviselői erről oklevelet vettek át. 

Nyirati Klára, bajai polgármester a civil szervezetek erejét és hatékonyságát méltatta köszöntőjében. Arról beszélt, hogy a város lakosságának nagy többsége lokálpatrióta. 

Kiemelte: támogatni kell a civil szervezetek kezdeményezéseit, hiszen általuk is épül, szépül a város. 

Zárszavában azt kívánta, a mozdony még ötszáz év múlva is díszelegjen a Vonatkertben, Baja és a civil mozgalmak szimbólumaként. Az ünnepi köszöntők után következett a műsor, melyben elsőként Ölveczky Emma mezőkövesdi aratódalokat énekelt, majd Ölveczky Vince szilágysági cövekelőt táncolt (kísért Ölveczky Tamás és Barity Zorán), majd Tihanyi Hédi, a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda 6. osztályos tanulója Osváth  Erzsébet A kíváncsi kisvonat című versét szavalta el. Fergeteges hangulatban zárult az avató, amikor a Duna Népzene-Néptánc Tanoda tagjai körbetáncolták a mozdonyt, táncba híva a jelenlévőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában