Program

2023.09.20. 19:50

Szolidaritás a mentális betegséggel élők felé: 24 órán át festenek Kecskeméten

Együtt a Világban, avagy Stigmán Innen és Túl címmel hirdet 24 órás élményfestést a a pszichiátriai betegséggel élőkkel a Bács-Kiksun Vármegyei Oktatókórház. A program a 13. PsychArt 24 Művészeti Maraton részeként valósul meg Kecskeméten, ami a mentális betegségekkel élőket érintő antistigma programsorozat egyik állomása.

Horváth Péter

Fotónk a legutóbbi élményfestésen készült

Fotó: Bús Csaba

A szervezők szeptember 29-én, pénteken 12 órától várnak minden érdeklődőt a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermébe. A program keretében 24 órán keresztül festhetnek a résztvevők, szeptember 29-én 12 órától szeptember 30-án 12 óráig.  

A kórház közleménye szerint az Egészségügyi Világszervezet 2019-es jelentése szerint a világon minden 8. ember, a munkaképes korú felnőttek 15 százaléka mentális betegségben szenved.

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai gyógyító munkájuk mellett küldetésüknek tekintik, hogy segítsék a pszichiátriai betegséggel élő személyek emberi méltóságának megőrzését és a mentális betegségeket megbélyegző előítéletek lebontását.

A felépülési folyamatnak fontos eleme a kreativitás, a művészi alkotó erő kibontakoztatása. Ezért ebben az évben egy rendhagyó, célzottan antistigma programsorozatot szerveznek, melynek során céljuk az, hogy pozitív, közösségi élményt teremtsenek mentális betegséggel élők és hozzátartozóik, valamint az erre nyitott érdeklődők számára együtt, egy helyen, egy időben, egy közös valóságban.

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

A helyszínen 50 festőállvány, 25 kilogramm festék és 400 ecset várja az érdeklődőket, ahol várhatóan több száz alkotás fog születni. A rendezvényt követően egy szakértő zsűri választja ki azokat a műveket, amelyek egy, a Moravcsik Alapítvány által szervezett, országos vándorkiállításon szerepelnek majd.

A program a mentális betegséggel élőket és az őket kezelőket érő megbélyegzés ellen küzd. Egy közös festés során előítéletek nélkül alkothatnak együtt a lelkes érdeklődők, a betegek, a hivatásos és amatőr alkotók.

A program ingyenes és a szabad alkotáshoz minden eszközt biztosítanak a szervezők.

A program kecskeméti szervezői a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti Pszichiátriai Osztályának és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai és a Hírös Főnix Madár Közhasznú Egyesület, mely mentális betegséggel élők, az ő hozzátartozóik és segítésükben résztvevő szakemberek kezdeményezésére jött létre.

A 24 órás festőmaraton program fővédnöke Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Főigazgatója.

Regisztráció és további részletek:  https://kongresszusok.hu/elmenyfestes/   
A programról bővebb információ: https://artbrut.hu/psychart24


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában