Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai osztálya

2023.05.20. 13:05

Az előítéletek ellen küzdenek az élményfestéssel Kecskeméten –galériával, videóval

A pszichiátriai betegséggel élők megbélyegzése ellen szervezett élményfestést a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai osztálya péntek délután Együtt a világban - avagy stigmán innen és túl cimmel. Az osztály Antistigma programja keretében rendezte meg az eseményt azért, hogy a kórház más szakterületein dolgozók pszichiátriai betegekkel és az őket kezelőkkel szembeni előítéleteit felülírják.

Horváth Péter

Kiváló volt a hangulat az élményfestésen

Fotó: Bús Csaba

A megyei kórház Pszichiátriai Osztálya tavaly szeptemberben csatlakozott a 24 órás festés programsorozathoz. Az Antistigma, vagyis megbélyegzés elleni program lényege, hogy közel hozza a pszichiátriai betegséggel élőket a hétköznapi emberekhez, így bontva le a pszichiátrián gondozottakkal szembeni előítéletek falait. Ennek egy bevezető alkalmaként az osztály élményfestést rendezett a kórházban a nem pszichiátrián dolgozó kollégák részére. Dr. Máttyássy Adrienn pszichiáter szakorvos, osztályvezető elmondta, hogy az eseménnyel a pszichiátriai betegekkel és a pszichiátriai osztályon dolgozókkal kapcsolatos tévhiteket szeretnék eloszlatni, a sztereotípiákat lebontani.

– A pszichiátriai beteg több, mint a betegsége, amögött egy egész, gazdag személyiség áll. Sajnos előfordul, hogy ha azt hallják, hogy egy más betegséggel is élőt pszichiátriai betegséggel is kezelnek, beindulnak az előítéletek, melyek a kezelést, így a gyógyulást is hátráltathatják. Az a meggyőződés is tartja magát, hogy aki a pszichiátrián dolgozik, egy idő után maga is érintett lesz valamilyen mentális betegségben. Ezeket az előítéleteken nem a rosszindulat szüli, egyszerűen globális, és az emberi természet része, hogy szorongunk az ismeretlentől, az eltérőtől – mondta Máttyássy Adrienn, hozzátéve, hogy a közös festés jelentette együttes alkotói élmény közelebb hozza az osztályok dolgozóit a pszichiátria munkatársaihoz. A főorvos hangsúlyozta: az antistigmatizációs programmal próbálnak rávilágítani, hogy akinek van egy pszichiátriai betegsége, az csak egy szegmenst jelent életében, attól számos képessége, tehetsége, vágya és gondolata van, ami a betegségén kívül esik. Az is előfordulhat, hogy egy alkotó energia a betegségből táplálkozhat – ennek szemléltetésére olyan művészek albumait is kitették, akik maguk is valamilyen pszichiátriai betegséggel éltek együtt, mégsem így gondolunk rájuk, hanem műveiken keresztül.

Pintér Dóra klinikai szakpszichológus-jelölt, is kiemelte, hogy a pszichátriai betegséget úgy kell tekinteni, mint más megbetegedést, például egy kardiológiai problémát, amivel együtt él az ember, de nem határozza meg a személyiségét.

A kiváló hangulatú élményfestés három blokkban történt, mindegyik rész a pszichiátriai betegség egy aspektusára világított rá. Az első részben a fény és árnyék témáját dolgozta fel a mintegy 50 kórházi dolgozó. 

– Mint a modellt adó csendélet esetében is az látható, hogy a megvilágított tárgy ugyan árnyékot vet, de ott is sok szín felfedezhető - csakúgy, mint a lélek árnyékos oldalán, ideértve a pszichiátriai betegséget is - mondta a pszichológus.

A második blokk a kiégésre koncentrált, ami egy nem egyensúlyi állapot, melyet a hétköznapi ember is megél, de az táptalaja lehet pszichiátriai betegségnek, például a depressziónak. – Fontos szembenézni azzal, hogy bárki kerülhet olyan élethelyzetbe, melyben az addig megszokott megküzdési módjai nem működnek és úgy érzi, elvesztette lába alól a talajt, ami akár pszichiátriai betegséghez is vezethet. Ezt belátva sokkal megértőbben, empatikusabban viszonyulhatunk a mentális betegséggel élőkhöz – hangsúlyozta Pintér Dóra. 

 

A harmadik blokkban pedig az el- és befogadásról, a mássághoz való hozzáállásról volt szó. Ebben a részben egy megkezdett festményt kellett folytatniuk az önkéntes festőknek, melynek lényege, hogy mit hoznak ki az adott körülmények jelentette feltételek meghatározottságában – csakúgy, mint az életben.

A pszichiátriai osztály szeptemberben, az Ifjúsági Otthonban rendezi meg a 24 órás festést, ahová bárki csatlakozhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában