TOP

2023.09.26. 11:27

Petőfi emlékház épül Kunszentmiklóson

Mintegy kettőszáz-ötven millió forintot nyert a vármegyei Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz „Helyi és térségi turizmusfejlesztés” című pályázatán a kunszentmiklósi önkormányzat. A rendelkezésre álló keretből épül meg a Petőfi emlékház.

Gulyás Sándor

Lesi Árpád és Vassné Kelemen Ágnes megmutatta a Petőfi emlékház látványtervét

Fotó: Gulyás Sándor

– A mintegy kettőszázhuszonöt négyzetméter alapterületű emlékház az Endrédy utcában található önkormányzati tulajdonú területen épül fel. A ház külsejében a klasszicista stílusban épült Virágh-kúriát idézi, lényegében annak kicsinyített mása lesz. A létesítményben Székely Gábor helytörténeti kutató, a maga nemében egyedülállónak számító, több mint hatezer darabból álló Petőfi-gyűjteménye kap helyet – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vassné Kelemen Ágnes alpolgármester.

Az élményszerzést és a szórakoztatva tanítást a kiállítás anyagához szorosan kapcsolódó interaktív eszközök szolgálják, bemutatva Petőfi Sándor munkásságát, a korhoz és témához kötődő tárgyakat, eszközöket.

– Az oktatásban egyre népszerűbbek az élménypedagógiai módszerek, amik a múzeumok esetében is jól alkalmazhatóak. A szemlélődők a tárgyi emlékek megtekintése mellett játékosan szerezhetnek élményeket a technikai újdonságok segítségével az adott témáról, a mi esetünkben Petőfi Sándorról. A két érintőképernyős munkaállomás segítségével lehetőség nyílik egyebek mellett a lánglelkű költő verseinek meghallgatására, prózai, illetve zenés formában. Az idelátogatók magukra ölthetik a korabeli viseleteket is. Mindemellett a kiállításhoz szorosan köthető programok szolgálják majd ki a múlt iránt érdeklődők igényeit – emelte ki Lesi Árpád polgármester.

Az emlékház a múzeum funkció mellett a kutatók mekkája is lehet. Székely Gábor Petőfi-kultuszgyűjteményében szakirodalmi témájú kötetek, tanulmányok, festmények, szobrok, magyar és idegen nyelvű könyvek, műveinek magyar és idegen nyelvű kiadásai sorakoznak, vannak köztük olyanok is, melyek még a költő életében láttak napvilágot. Az előzetes tervek szerint a Petőfi emlékház építése a jövő év tavaszán kezdődik. Az új létesítményt 2025-ben vehetik birtokba az érdeklődők, a turisták és a téma iránt érdeklődő kutatók. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában