Hagyományok őrzése

2023.09.05. 13:09

Nagy érdeklődés mellett zajlott a zsidó fesztivál Baján – galériával

Az Ady Endre Városi Könyvtár különleges helyzetben van, hiszen az egykori zsidó közösség épületében kapott helyett. A felnőtt részleg a zsinagógában, a gyermekrészleg épülete pedig az egykori zsidó óvoda, illetve polgári lakásnak adott otthont. A fesztivállal is a zsidó hagyományokat őrzik.

Márton Anna

A fesztivállal is a zsidó hagyományokat őrzik

Fotó: Márton Anna

Zalavári László az intézmény vezetője hírportálunknak arról számolt be, ha már nincs Baján élő zsidó hitközösség, akkor ők a maguk módján ápolják, őrzik a zsidó kulturális hagyományokat. Több mint tíz esztendeje nyár végén, ősz elején egy klezmer koncertet szerveznek, két éve már kétnapos rendezvényt tartanak. Idén már a III. Zsidó Fesztivált szervezték meg nagy érdeklődés mellett, pár nappal ezelőtt. 

Az első napon Pancsik Károly tartott előadást. Ő korábban a zsidóság vallási jellegéről, eredetéről, különböző irányzatairól beszélt. Idén zsidó származású zenészekről, operaénekesekről tartott érdekfeszítő előadást, a Zene halhatatlan alakjai, a zsidó vallás hatása a zenére címmel.

Pancsik Károly budapesti idegenvezető, a Dohány utcai nagy zsinagógában jogosult vezetni a látogatói csoportokat. Előadásán nagy számú érdeklődő jelent meg, ezt követően zsidó ételeket és italokat kóser pálinkát, üdítőt, bort, pászkát, kalácsot kínáltak a vendégeknek. 

A hagyományos klezmer koncertre, amit a könyvtár kertben tartottak, több mint százan jöttek el. A Sabbathsong együttes idén ünnepli 25 éves fennállását, ezért különleges koncerttel lepték meg a közönséget. Ők visszatérő, kedvelt fellépők már Baján. Tradicionálisan zsidó ószövetségi gyökereken alapuló zenét játszanak, de többféle irányzatot is kedvelnek. Fergeteges koncertet adtak, a vérpezsdítő muzsikára a közönség is táncra perdült. 

Zalavári Lálszó igazgató hangsúlyozta: október végén egy újabb kétnapos zsidó rendezvényt terveznek az Ady Endre Városi Könyvtárban, amikor várhatóan eredeti zsidó szertartást is bemutatnak. Sabbath várás nevű szertartást, zsidó étel és ital kóstolót is szerveznek. Finali Gábor rabbi, a budapesti Hunyadi téri zsinagóga rabbija vesz részt az eseményen. Október 28-án délelőtt eredeti zsidó egyházi liturgiát tartanak, délután Finali Gábor rabbi együttese játszik.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában