Korszerűsítés

2023.09.29. 17:30

Modernizálják a bajai Eötvös József Főiskolát – galériával

Elindult az Eötvös József Főiskola B épületének energetikai korszerűsítése. Az EJF képzési infrastruktúra projekt 502,11 millió forint vissza nem térítendő hazai és uniós támogatásból valósul meg.

Márton Anna

Zsigó Róbert képviselő a jelenlegi munkálatokról tárgyalt a kivitelezővel és az EJ Főiskola vezetőivel

Fotó: Márton Anna

A felújítás első ütemét Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője is megtekintette dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor és dr. Paska Mihály kancellár társaságában péntek délelőtt.

Dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektor hangsúlyozta, hogy minden fejlesztés mögött ott áll és támogatja a kormány, megemlítette az A és C épület korszerűsítését, és örömét fejezte ki, hogy a B épület felújítására is sor kerülhet.

Dr. Paska Mihály kancellár a fejlesztés részleteiről elmondta, hogy a B épület energetikai korszerűsítését, akadálymentesítését, illetve a zöldítését is meg tudják valósítani a sikeres pályázat révén. A közbeszerzés már lezajlott, nyáron megkötötték a szerződést a kivitelezővel, a munkaterületet augusztusban átadták. A beruházás kivitelezési ideje 240 nap.

– A fejlesztés során 185 nyílászárót cserélünk műanyag háromrétegűre és megtörténik a teljes hőszigetelés. A lapostetőt korszerűsítjük, szigetelés kerül rá, arra egy 50 kilowattos naperőmű, illetve a kialakításra kerülő födémen zöldtetőt hozunk létre. A látványterveken is látszik, hogy egy korszerű épület kialakítása a cél. Visszakerül a térre a zöldudvar. Az első ütemben a B épület földszintje fogja megkapni azt a funkciót, amit a főiskola szánt ennek a földszinti résznek – részletezte a felújítást Paska Mihály kancellár. Hozzátette, hogy az első és második szinten kollégiumi férőhelyeket alakítanak ki, mintegy 62 fő részére. A B épület melletti műhely-sportcsarnok beruházást is megemlítette, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból valósul meg. A két épület összeköttetésbe kerül, és szeretnének együttműködni a műhely-sportcsarnokkal is, mert számos lehetőséget látnak benne. Paska Mihály hangsúlyozta az örömteli tényt, miszerint az Eötvös József Főiskola hallgatói létszáma a tavalyihoz képest megnövekedett, tehát óriási igény van a kollégiumi férőhelyekre.

Zsigó Róbert képviselő lapunknak kiemelte: a lényeg az, hogy a város főiskolája folyamatosan fejlődik. Nőtt azoknak a száma is, akik ide jelentkeztek és felvételt nyertek.

– Azt remélem, hogy az elkövetkezendő években folyamatosan sikeres lesz a főiskola, ez a felújítás is leginkább a hallgatók érdekeit szolgálja. 

Amióta az Eötvös József Főiskola visszaköltözött az eredeti helyére, nagyon sok fejlesztést sikerült megvalósítani. Megújult a főépület, a tornaterem is. Most pedig arra volt lehetőség, hogy a B épület energetikai korszerűsítése megtörténjen. Külső burkolatok, nyílászárokcsérek, akadálymentesítés, illetve az első szint teljes rendbe tétele is szerepel a tervekben – fogalmazott Zsigó Róbert.

A kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, jelenleg a földmunkák zajlanak. A műszaki átadás-átvétel várhatóan jövő tavasszal történik meg, a pályázat 2026. április 30-án zárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában