Felújítás

2023.09.22. 11:10

Már aszfaltozzák a Kopolyai utat Kiskunhalason – galériával

Másfél hónappal ezelőtt kezdték el a Kiskunhalast a Kunfehértó felé vezető 5412-es úttal összekötő nagy forgalmú Kopolyai út felújítását. Október végéig kell elkészülnie a kivitelezési munkálatokkal a Soltút Kft. szakembereinek, amely során nemcsak új burkolatot kap az útszakasz, hanem több helyen új alapot és jelentősen ki is szélesítik, az első ütemben közel egy kilométer hosszan.

Pozsgai Ákos

Nemcsak új burkolatot kap az útszakasz, hanem több helyen új alapot és jelentősen ki is szélesítik

Fotó: Pozsgai Ákos

A hetvenes években épült Kopolyai út mára jócskán elhasználódott, az utóbbi évtizedekben a tervezettnél jóval nagyobb volt rajta a forgalom, hiszen jelentősen lerövidíti a városból kivezető utat Kunfehértó és Jánoshalma irányába. Nemcsak szűk volt, hanem az ott elhaladó buszok és teherautók is nehezen közlekedtek rajta, hiszen több helyen a hiányzó megfelelő útalap hiányában miatt darabosra tört az aszfaltfelület. Ez miatt a kerékpárosok számára is balesetveszélyessé vált, jól lehet, a statisztikai adatok szerint nem történt több baleset ezen a szakaszon, mint a város más útjain.

Az átfogó felújítás egyre halaszthatatlanabbá vált, a megfelelő pénzügyi forrás hiányában azonban erre mostanáig várni kellett. Európai Uniós forrásból 252,79 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a halasi önkormányzat a Kopolyai út külterületi, mintegy 900 méteres szakaszának felújítására. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, a kivitelező Soltút Kft. augusztus elején kezdte a munkálatokat. Megerősített útalapot készítettek a szakemberek, öt méterről hét méter szélesre növelik a új útburkolatot, több mint négyezer tonna aszfaltot terítenek el a felújítás első ütemében a Kopolyai úti vasúti átjárótól a város széléig. Mindkét oldalon másfél méter széles padkát is kialakítanak, valamint kitisztították az út melletti árokrendszert. A felújítás első ütemével várhatóan október végéig készülnek el a szakemberek – közölte Kuris István László alpolgármester.

Fülöp Róbert polgármester pedig már a Kopolyai út belterületi szakaszát érintő felújításról közölt információkat, eszerint a felújítás tervei elkészültek, az engedélyeztetési eljárás is jó ütemben tart, a kivitelezőt hamarosan közbeszerzési eljárás keretében választják ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában