Kecskemét

2023.09.26. 19:50

Különleges dekorációt kapott egy Gripen a NATO-hadgyakorlatra – galériával, videóval

Nem a megszokott festéssel készül a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár 1. Harcászati „PUMA” repülőszázada a szeptember 29. és október 14. között megrendezendő NATO Tiger Meet (NTM) gyakorlatra.

Horváth Péter

A dekoráció egy támadó pumát ábrázol, alatta a repülőszázad nevével és mottójával

Fotó: Bús Csaba

Az egyik Gripen függőleges vezérsíkját speciális dekorációval látták el, mely egy támadó pumát ábrázol, alatta a repülőszázad nevével és mottójával angolul: „Led by courage, escorted by luck”, avagy „Vezérük a bátorság és kísérőjük a szerencse”. A sajtó képviselőit és a spottereket kedd délutánra hívta meg a repülőbázis, hogy bemutassa a különleges festést. 

A 2023-as NTM-et az olaszországi Gioia del Colle repülőbázison rendezik meg, ahova a magyar kontingens öt vadászrepülőgéppel települ.

A NATO Tiger Meet évtizedekre visszatekintő, tradíciókkal bíró gyakorlatsorozat, mely az évek során a NATO egyik legfontosabb gyakorlatává nőtte ki magát. Az idei Tiger Meet közel 20 repülőszázadnak és több mint ezer főnek ad otthont. Az NTM kiemelkedő lehetőséget biztosított az olyan konfliktusokra való felkészülésben, mint az 1991-es első Öböl-háború vagy a balkánon történt Allied Force. Charles A. Horner tábornok, az Öböl-háború hadszínterének légi műveleti parancsnoka 1997-ben egy vadászpilóta-szimpóziumon úgy nyilatkozott, hogy az olyan gyakorlatok, mint a Red Flag és a NATO Tiger Meet a legjobb háborús felkészülési lehetőséget nyújtották a pilótáknak, és ezzel egyértelműen hozzájárultak az Öböl-háború sikeréhez.

A gyakorlat során a NATO Tigris századai a szárazföldi erőkkel együttműködve komplex légi és összhaderőnemi műveleteket hajtanak végre támadó és védekező légiharcokban, a légvédelem és egyéb földi célok pusztítására irányuló feladatokban, többnyire 60–70 és gyakran ezt meghaladó számú repülőeszközt felvonultató kötelékekben.

A Tiger Meet gyakorlatokon a háborús szintű szakmai kihívásokon túl hangsúlyt fektetnek a csapatot összekovácsoló tradíciók ápolására is. Ennek az egyik alapvető eleme az úgynevezett „Tiger Tail”, avagy Tigrisfarok. A különleges farokdekoráció tükrözi a század – korábban vadászosztály – 85 éves hagyományát és szimbolikus elemeit. A remekmű megálmodásában és kialakításában jelentős szerepe volt a repülőbázis számos műszaki és pilóta kollégájának, illetve a kivitelezés oroszlánrésze Pozsgay Gyula illusztrátor, dizájner és író munkáját dicséri.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában