Baja

2023.09.10. 17:50

Ezrek ünnepeltek a vodicai Mária-kegyhelyen – galériával

A hétvégén tartották az idei nagybúcsút a Bajához közeli kegyhelyen, Vodicán. A kellemes nyárias melegben több ezer hívő érkezett a helyszínre autóval, busszal, kerékpárral vagy gyalogosan. Délelőtt 10 órakor kezdődött az ünnepi nagymise, melyet a hagyományoknak megfelelően dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye érseke mutatott be paptársaival.

Rab Rita

Fotó: Rab Rita

A főpásztor a szentmisét a jelenlévő hívekért és Szűcs Tibor plébános gyógyulásáért mutatta be, aki a helyszínen, a gyóntatószékben lett rosszul és a mentők a kórházba szállították. A főcelebráns elsőként Mária alakját, szerepét idézte fel a keresztény egyházban. Jézus édesanyját tanítónak és egyúttal tanítványnak nevezte. Tőle és róla példát vehetünk, hiszen szerette a fiút, szerette az embereket és ezáltal vált szentté is.

– Most, az iskolaév kezdetén érdemes arra gondolni, hogy tanulók vagyunk, mindig, minden életszakaszban. Mindig tanulnunk kell. Idős emberként is kell ismereteket szerezni, gondoljuk például a technikai eszközök (számítógép) használatára – mondta. A továbbiakban arról beszélt, hogy napjainkban igencsak megkoptak az isteni erények, a hit, remény és szeretet hármasságára gondolva. Ami a hitet illeti, csalódottságának adott hangot, hogy oly kevesen vallották magukat hívőnek a legutolsó cenzus alkalmával. Sérelmezte, hogy oly kevesen merik ma megvallani a hitüket, idézni a Szentírásból vagy az Evangéliumból. Hozzátette: ami a reményt illeti, hasonlóan csüggesztő a helyzet. A fiatalok esetében egyre inkább a reménytelenség jellemző. Kutatásokat idézett, melyek alátámasztják a depresszió növekedését.

– Hiányoznak a célok, félnek az élettől, a jövőtől. Nem házasodnak, köteleződnek el, félnek a pusztító árvizek, tüzek, hatalmas földrengések ismételt bekövetkezésétől. Gyakran teszik fel a kérdést érdemes-e befektetni az életbe? – tette hozzá a főpap. Arra hívta fel a zarándokok figyelmét, hogy igenis van remény, sőt a hívő ember számára a földi reményen túlmutat az Isten országához vezető cél. Végezetül arról beszélt, hogy sajnálatos módon megkopott a szeretet is. Egyre több pszichológusra, iskolarendőrre van szükség. Emlékeztetett arra, hogy régen megfelelő feladatokat kaptak a gyerekek a szüleiktől, nem voltak lelki problémák. Ma barlanglakókká váltunk – mondta az érsek.

Szentbeszédét azzal zárta, hogy a jelenlévőket arra kérte, sose csüggedjenek, mindig, minden helyzetben legyen erejük Isten segítségével helyesen cselekedni.

A kedvelt búcsújáró helyen az első szentmisét, szentbeszéddel, szombaton 11 órakor Szakács Tibor plébános mondta, majd a búcsúsok fogadása következett. Az esti szentmisét dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára tartotta, amit gyertyás körmenet és ifjúsági szentségimádás követett. A búcsúsok halottjaiért 23 órakor mondott szentmisét Fülöp Ernő irodaigazgató.

Vasárnap az első szentmisét 6-kor a kápolnában szintén Fülöp Ernő mutatta be. A szabadtéri oltárnál 7 órakor kezdődött a magyar nyelvű mise, amelyet Kiss József dusnoki plébános mutatott be. A horvát nyelvű szentmisét 8 órakor Dukai Zoltán eszéki ferences szerzetes végezte a kápolnában. 9 órakor a német nyelvű szentmisét Schindler Mátyás, a házigazda Barátok temploma plébánosa mondta . A kétnapos áhítat 15 órakor loretói litániával zárult a kápolnában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában