Népdalok

2024.04.29. 12:51

Több mint hetven fiatal énekelt a tiszakécskei városi versenyen

A múlt héten rendezték meg a tiszakécskei a városi könyvtárban a 20. Városi Népdaléneklő Versenyt. A megméretésre rekordszámú versenyző jelentkezett, több mint hetvenen szerették volna megmutatni tehetségüket.

Lizik-Varga Katalin

A tiszakécskei városi könyvtár immáron 20 éve rendezi meg népdaléneklő versenyét, melyre a város népzenét szerető és művelő fiataljait várják minden évben. Ilyen sokan még soha nem jelentkeztek, mint idén mondta Mikusné Földi Erika, megbízott könyvtárvezető. Hozzátette, hogy a jelentkezők nagy száma miatt ebben az évben külön időpontban hallgatták meg a szóló- és a kamara kategória versenyzőit. 

népdal, verseny, éneklés
Városi Népdaléneklő Verseny Tiszakécskén
Fotó: Városi Könyvtár Tiszakécske

Az esemény különlegességét adta, hogy az eseményen megünnepelhették a verseny 20. jubileumi évfordulóját is, hiszen már két évtizede színesíti Tiszakécske közösségi életét ez a rendezvény. Legfőbb célja továbbra is a kulturális örökségünk megőrzése és a közösség építése – hangsúlyozta a könyvtárvezető.

A versenyt húsz évvel ezelőtt Kristóf Márta és Támadiné Fazekas Tünde, könyvtárosok álmodták meg. Áldozatos munkájuknak és elhivatottságuknak köszönhetően minden évben meghirdették a versenyt. A fiatalok számára ez a vetélkedő lehetőséget nyújtott arra, hogy megmutassák tehetségüket, valamint elköteleződésüket a hagyományok és a népdalok ápolása és továbbvitele iránt. Az esemény minden résztvevőnek és nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtott.

A zsűrinek pedig igazi fejtörést okozott a verseny, hiszen rengeteg tehetséges résztvevő közül kellett kiválasztani a legjobbakat, és A város népdalénekese címre érdemes versenyzőt. A zsűri tagjai, akik a verseny során felelősségteljes feladatot láttak el, Tálas Áronné, nyugalmazott ének-zenetanár és karnagy, Támadiné Fazekas Tünde, az egyik alapító tag és szervező, Száraz Fruzsina, Országos Népdaléneklő verseny 3. helyezettje.

Amíg a zsűri meghozta a döntését Szerencsi Zsuzsanna citerázott és énekelt közösen a gyerekekkel, akiket később Kecskésné Juhász Szabina is megénekeltetett. 

A díjazás kategóriánként történt, a szóló kategóriában pedig korcsoportonként.

Az eredmények:

A város népdalénekese 2024-ben:

Popa-Pásztor Andrea (Református Ált. Isk. 5. o.)

1. korcsoport: 1-2 osztály:

1. helyezett: Nagy Adél (Református Ált. Isk. 2. o.)

2. helyezett: Bőszény Emma (Móricz Zsigmond Ált. Isk. 2. o.)

3. helyezett: Ottenberger Marcell (Móricz Zsigmond Ált. Isk. 1. o.)

2. korcsoport: 3-4 osztály:

1. helyezett: Kecskés Tamás (Móricz Zsigmond Ált. Isk. 4. o.)

2. helyezett: Domonics Orsolya (Református Ált. Isk. 4. o.)

3. helyezett: Csókás Kata (Református Ált. Isk. 3. o.)

3. korcsoport: 5-8 osztály:

1. helyezett: Koncz Georgina (Móricz Zsigmond Ált. Isk. 5. o.)

2. helyezett: Popa-Pásztor Andrea (Református Ált. Isk. 5. o.)

3. helyezett: Lovas Laura (Móricz Zsigmond Ált. Isk. 5. o.)

Kamara kategória:

1. helyezett: Korenchy Fanny - András Ilka (Móricz Zsigmond Ált. Isk. 2. o.)

2. helyezett: Bagi Gerda - Bajzáth Panna - Farkas Éva (Móricz Zsigmond Ált. Isk. 4. o.)

3. helyezett: Dalos pacsirták: Petrik Regina - Domonics Orsolya - Barna Hanna – Juhász Bulcsú Sólyom (Református Ált. Isk. 4. o.)

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!