Konferencia

2023.09.08. 18:12

Elkezdődött a libafesztivál: az ágazat jövőképét formálják a félegyházi rendezvényen − galériával

Huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a hétvégén a Kiskunfélegyházi Libafesztivált. A kétnapos esemény a hagyományoknak megfelelően pénteken szakmai tanácskozással kezdődött a városháza dísztermében, ahol elsőként Vajda Tamás házigazda, az Integrál Zrt. baromfifeldolgozó üzemének igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd dr. Horváth Sándornak, az Integrál Zrt. elnök-vezérigazgatójának a gondolatait tolmácsolta, aki egy baleset miatt nem tudott személyesen jelen lenni az eseményen.

Vajda Piroska

Csányi József, polgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit.

Fotó: Vajda Piroska

Egyedülálló rendezvénnyel és kulturális ünneppel tisztelgnek azon emberek előtt, akik az állattenyésztésnek ezt a rendkívül nehéz formáját, a liba- és kacsatartást, hizlalást választották hivatásuknak, megélhetési forrásuknak. Hasonlóan tisztelet övezi azon munkatársakat is, akik a feldolgozó üzemben a szalagok mellett állva, szakértelmükkel, kitartásukkal járulnak hozzá a világszerte híres, hungarikum hízott libamáj, hízott liba termékek előállításához. 

− A tanácskozás és a fesztivál küldetése, a hagyományok ápolása, értékteremtés, az ágazat jövőképének formálása. Az előadások összeállításánál mindig arra törekszünk, hogy a résztvevők új ismeretekkel gazdagodjanak az állattenyésztésről, a víziszárnyas ágazat aktuális kérdéseiről, az ágazatban folytatott tudományos kutatás eredményeiről, valamint a körülöttünk zajló változásokról, azok bennünket érintő hatásairól. Magyarország és különösen ez a térség a libatartásról, a libamáj előállításról híres. Szeretnénk ezt a hagyományt megtartani és még hosszú időn keresztül folytatni, benne dolgozni, eredményeinket ilyenkor büszkén bemutatni. Ezek a rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazatunkban is létrejöjjön egy szervezettebb összefogás, együttműködés a termelési folyamat szereplői között – idézte dr. Horváth Sándort Vajda Tamás.

Ezt követően Csányi József, polgármester köszöntötte a konferencia résztvevőit. Elmondta, jól látható az a tendencia, hogy a libafesztivál az elmúlt évek alatt olyan közkedvelté vált, hogy mára országos, sőt nemzetközi érdeklődésre is számot tart. Hangsúlyozta, az esemény eszenciáját a szakmai konferencia adja, hiszen ágazat főszereplőiről szól. 

− Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, akkor elmondhatjuk, hogy komoly viharokon ment keresztül az ágazat. Egymást követték a madárinfluenza kitörési hullámai, melyek jelentős károkat okoztak az állatállományban. Majd jött a koronavírus világjárvány, ami sújtotta a tenyésztőket, a kereskedőket és a feldolgozókat egyaránt. Ennek a konferenciának is a célja, hogy jövőbe mutató megoldások szülessenek, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy még nagyobb biztonságban dolgozhasson az ágazat valamennyi szereplője – fogalmazott a városvezető.

A köszöntők után dr. Pásztor Szabolcs, országos főállatorvos a baromfi-egészségügy szabályozásának aktuális kérdéseiről – különös tekintettel a madárinfluenza elleni vakcinázásról – tartott előadást. Dr. Végi Barbara, a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ főmunkatársa a tenyészludak zárt tartástechnolgóiájának fejlesztésére irányuló vizsgálatokról számolt be. Míg Kustos Károly, a Lab-Nyúl Kft. ügyvezetője a libák májtermeléséről, Hollósid Dávid, az MBH Bank Nyrt. ügyvezető igazgatója pedig pénzügyi tanácsokkal látta el a konferencia résztvevőit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában