Beiktatás

2023.09.02. 18:16

Dr. Mák Kornélt avatták új Kiskun Kapitánnyá Helvécián – galériával, videóval

Hagyományos ünnepélyes ceremónián iktatták be az új Kiskun Kapitányt Helvécián. A szanki Varga Ferenc adta át a tisztséget dr. Mák Kornélnak. A ceremónia része volt a 29. Helvéciai Szüreti Mulatság nyitóünnepségének, melyen részt vettek a Nagykun, Kiskun és Jászkun regnáló és emeritus kapitányok. A beiktatást Mészáros Márta, a kiskunfélegyházi Kiskun Múzeum igazgatója vezette le.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Mák Kornél lett az új Kiskun Kapitány

Fotó: Bús Csaba

A Kiskun Önkormányzatok Szövetsége tavaly őszi ülésén döntött az új Kiskun Kapitány személyéről. Helvécia polgármestere, Balogh Károly ajánlására dr. Mák Kornélt, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnökét választották meg. A beiktatási ceremóniát most szeptember elsején tartották Helvécián.

Az ünnepségen méltatták dr. Mák Kornél példaértékű szakmai életútját, kiemelve, hogy a megye minden területén jól ismerik, sokat tett már eddig is az ott élőkért. A hit, a család, a békesség és a tisztesség jegyében dolgozik mindenkor. 

Dr. Mák Kornél a szanki Varga Ferenc regnáló, de tisztséget átadó Kiskun Kapitánytól vette át a stafétát. A ceremónián fogadalmat tett, és felvette a kapitányi kellékeket: a pecsétet, a mentét, a süveget, a kapitányi medált és a szablyát. Mák Kornél a 11. Kiskun Kapitány lett. Beszédében hangsúlyozta: azért is vállalta e megtisztelő tisztséget, mert a Kiskun Szövetségben olyan csapat dolgozik, akik valóban tenni akarnak a kun hagyományok ápolásáért, megőrzéséért. Célja, hogy folytassa elődje, Varga Ferenc munkáját. Minél több magyar megismerje, kik is valójában a kunok. 

A Kiskun Kapitányok két évig töltik be a tisztséget, Varga Ferenc azonban négy éven tette mindezt, a járványhelyzet miatt. A korábbi kapitányok emeritus kapitányok maradnak, a jövőben is éltetik a kun hagyományokat, erősítik a kun identitást. 

Szank polgármestere, Varga Ferencné adta át a Kiskun zászlót Balogh Károlynak, Helvécia polgármesterének, aki rákötötte az avatási szalagot. A zászlót, a regnálás két éve alatt őrzi a nagyközség.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában