Tanévnyitó

2023.09.04. 17:24

Csaknem kétezer elsőéves kezdte meg egyetemi tanulmányait Kecskeméten – galériával

Zsúfolásig megtelt a Neumann János Egyetem CAMPUS-ának nagyelőadója az elsőéves hallgatókkal az egyetem ünnepélyes tanévnyitó szenátusi ülésén hétfőn. Ez nem csoda, hiszen rendkívül nagy számú, 1985 hallgató nyert felvételt. A GAMF Műszaki és Informatikai Karon 1269, a Gazdaságtudományi Karon 472, a Kertészeti és Vidékfejlesztési Karon 244 hallgató kezdheti meg felsőfokú tanulmányait.

Horváth Péter

Zsúfolásig telt a kecskeméti egyetem nagyelőadója hétfőn

Fotó: Bús Csaba

Dr. Fülöp Tamás rektor köszöntőjében elmondta, hogy a kiemelkedő felvételi eredmény hátterében szisztematikus munka rejlik, és a számok azt jelzik, hogy az egyetem egyre vonzóbbá válik a fiatalok körében. Idén a nemzetközi hallgatók száma is jelentősen növekedett, ami pedig az egyetem nemzetközivé válásának mutatója. A rektor hozzátette, hogy az egyetem helyben is egyre nagyobb körből vonzza az új hallgatókat és a kecskemétiek egyre többen maradnak helyben tanulni.

A rektor megjegyezte, hogy a nagyszámú felvett diák az egyetem további infrastrukturális fejlesztéseit vetíti előre. Mint fogalmazott, a sikeres felvételi kampány egyebek mellett az egyetem folyamatos fejlődésének, a kiváló oktatói gárdának, a partnerek együttműködésének és a sikeres egyetemi modellnek köszönhető. 

Dr. Fülöp Tamás rektor köszöntötte az egyetem hallgatóit
Fotó: Bús Csaba

Fülöp Tamás arról is beszélt, hogy a tudás átadása a technológia folyamatosan gyorsuló volta okán egyre nagyobb kihívást jelent. Felhívta a figyelmet arra, hogy az emberiség szellemi kincseit összegyűjtő mesterséges intelligencia ma már életünk szerves része és már nem az a kérdés, hogy használjuk-e a technológiát, hanem az, hogyan használjuk? A rektor kiemelte: valamit a mesterséges intelligencia sem pótolhat, és ez a közös élmény, az együtt elvégzett munka és a valóságban megtapasztalt tudás, ami a siker alapja. Hangsúlyozta, hogy az egyetem tudást, önismeretet és szellemi eszköztárat biztosít a hallgatóknak.  

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy Kecskemét és az egyetem egymással párhuzamosan fejlődik, hiszen e kettő egymással szimbiózisban létezik. Az egyetemen meghirdetett szakok a kecskeméti iparban, mezőgazdaságban és a szolgáltatásban való elhelyezkedést segítik. Az alpolgármester azt üzente a hallgatóknak, hogy most változás előtt állnak, a középiskolaitól teljesen eltérő, új tanulási stratégiát kell kifejleszteniük a felsőoktatásban, és vannak olyan tárgyak, melyekből naprakésznek kell lenni és folyamatos tanulást igényelnek.

A köszöntőket a hallgatók eskütétele követte, majd az egyetemi polgárrá fogadással zárult a tanévnyitó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában