Önzetlenség

2023.09.07. 13:19

Civil véradást rendeztek Kecskeméten

Civil véradást rendeztek a Kecskeméti Területi Vérellátó Központban csütörtökön. Az immár kilencedik alkalommal megtartott esemény szervezői úgy látják, hogy évről évre több véradó jelenik meg a civil szervezésű véradáson, amire nagy szükség is van, hiszen napi 1600-1800 véradás szükséges országszerte, hogy az életmentő vérellátás zavartalanul működjön.

Horváth Péter

Kecskeméten várták a véradókat csütörtökön

Fotó: Horváth Péter

Kilencedik alkalommal rendezték meg a civil véradást a Kecskeméti Területi Vérellátó Központban. A véradással egyidőben reggeltől ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt a véradók, amit az Ölelő Kéz Alapítvány munkatársai végeztek. A véradást a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Civil Központok Országos Hálózata szervezi országosan, a megyei megvalósításba pedig ismét bekapcsolódott a Bács-Kiskun Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület mint a Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtosoka, és vezetője, Szedmák Tamás elmondta, hogy ez idén a második felvonás, mert tavasszal szerveztek véradást, illetve a hét elején Jakabszálláson és Kiskunhalason volt egy sikeres alkalom. A hét eleji véradásokon jóval többen vettek részt, mint az előző években, évről évre gyarapodik a véradók száma. 

A két helyszínen mintegy nyolcvanan adtak vért, és Kecskemétre 50 körüli véradót vártak 

– mondta el Szedmák Tamás.

A szervező hangsúlyozta, hogy azért van szükség  véradásra, mert a vért pótolni jelenlegi tudományos ismereteink szerint csak ilyen úton lehet.

Szedmák Tamás szerint ha valaki fél a tűtől, és csak ezért maradna távol a véradástól, érdemes azt néznie, hogy a felajánlott vér megmentheti egy ember életét és bárkivel bármikor előfordulhat, hogy vérre lesz szüksége, akár saját szerettünkkel is. Szedmák Tamás maga is véradó és kiemelte, hogy igazán felemelő érzés, amikor a vérellátótól SMS érkezik a telefonjára arról, hogy felhasználták a vérét, amivel valószínűleg életet mentett.

A képen: Szedmák Tamás, a Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtosoka, és vezetője és Engert Jakabné Kecskemét alpolgármestere
Fotó: Horváth Péter

Engert Jakabné Kecskemét alpolgármestere az esemény védnöke, aki nemes eseménynek nevezte az alkalmat. Méltatta a civil szervezeteket, hogy bekapcsolódtak a programba. Emlékeztetett, hogy napi 1600-1800 embernek kellene vért adni a vérellátás zavartalan biztosítása érdekében. 

– Annál nagyobb adományt nem nyújthatunk embertársunknak, minthogy a vérünkkel segítjük abban, hogy tovább éljen. Ez valódi, hétköznapi hőstett, hiszen ezzel életet mentünk, és ez a fajta önzetlen segítés tesz emberré. Ha valaki fél a tűtől, gondoljon arra, hogy ezzel a kis bátorsággal életet menthet – fogalmazott az alpolgármester, aki úgy tapasztalja, hogy a segítő szándék egyre inkább jellemzi az embereket.

Dr. Jeney Gábor nyolcvanadik véradásán vett részt a csütörtöki alkalmon. Rendszeres véradóként fontosnak tartja, hogy segítsen az embereknek, és a véradás kiváló alkalom erre. Emellett az is jó érzéssel tölti el, hogy ez bizonyítja, hogy ő maga is egészséges.

Csütörtökön 18 óráig várják a véradókat a Koháry Körúti Területi Vérellátóban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában