Jeromos Állatotthon

2023.09.12. 16:39

Állatbarát közösségi teret alakítottak ki a bajai állatotthonban – galériával

A Jeromos Állatotthonban állatbarát közösségi központot alakítottak ki a Vidékfejlesztési Program pályázati támogatásából. A bajai önkormányzat kilencmillió forintot pályázott az építmény létrehozására, amely a Baja külterületén található állatmenhely fejlesztését célozta meg. Az egymillió forintos pályázati önerőt az önkormányzat biztosította.

Márton Anna

Átadták az új közösségi teret

Fotó: Márton Anna

Az állatbarát közösségi központot kedden délután mutatták be a sajtónak. Az eseményen részt vett Nyirati Klára polgármester, Széll Péter és Hajdú Miklós alpolgármesterek.

Kübler Anikó, a Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki az állatbarát közösségi tér létrehozásáért, ahol a jövőben igényes körülmények között találkozhatnak a gazdijelöltek a kutyusokkal. A pályázatból egy teraszt is sikerült kivitelezni, ahol szintén fogadhatják majd a látogatókat.

– A már meglévő ingatlan két helyiségét egybenyitottuk, kicsempéztük és így fertőtleníthető lett. Ezzel egy nagyobb teret hoztunk létre. Sokkal igényesebb, élhetőbb, tisztán tartható. Itt találkozhatnak a gazdijelöltek a kutyusokkal, tarthatunk előadásokat, családi napot, nyílt napot. Beszélgethetünk az érdeklődőkkel, a jövendőbeli gazdikkal a felelős állattartásról, de erre a helyre gyógyulandó kutyákat vagy idősebb ebeket is kitehetünk, vagy akár kiskutyákat, akiket szobatisztaságra szoktatunk. Többféleképpen tudjuk hasznosítani. Ezen kívül napelem is felkerült a tetőre. A pályázatból egy kinti teraszt is sikerült kivitelezni, ahol szintén fogadhatjuk majd a látogatókat. Ez egy kis elszeparált rész, ami alkalmas arra, hogy az érdeklődők találkozzanak a kutyákkal és velünk, segítőkkel is, hogy tudjunk szót váltani – mondta hírportálunknak Kübler Anikó, a Jeromos Egyesület elnöke.

Örömét fejezte ki, hogy sikerült létrehozni ezt a kivitelezést, ami nagyon nagy lehetőség, ugyanakkor nagyon szükséges is volt már, hogy bent az ingatlanban megfelelő körülmények között lehessen dolgozni.

– Nem volt semmilyen helyiség arra, hogy az emberek találkozhassanak a kutyusokkal vagy velünk. Eddig mindig kitelepültünk iskolákba, óvodákba, könyvtárba, családi és városi rendezvényekre. Most ez nagy előrelépés számunkra, hogy itt, a mi helyünkön is megfelelő körülmények között tudunk találkozni a gazdijelöltekkel, a kilátogató csoportokkal. Higiéniai szempontból is kiváló az új beruházás. Annak is nagyon örülünk, hogy volt a pályázati lehetőség, az önkormányzat pedig élt vele és megvalósította – fogalmazott Kübler Anikó.

Az állatbarát közösségi központ kialakítását két éve találták ki. Jelenleg közel 60 kutya van a menhelyen és várja az örökbefogadást.

Széll Péter alpolgármester köszöntőjében hangsúlyozta: nagy örömére szolgál, hogy sikerült befejezni a munkát, reméli, hogy folytatása is lesz, ha további lehetőség nyílik. Mint mondta, látszik, hogy azt a támogatást, ami a Vidékfejlesztési Alapból származott és a helyi Mancs akciócsoport támogatásából valósulhatott meg, nagyon jó célra használták. Külön köszönetet mondott Dobos Gabriellának, a Fejlesztési Iroda vezetőjének, hogy tevékenyen részt vett és hozzásegítette az egyesületet a tervek elkészítéséhez. Végül megköszönte a Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület munkatársainak lelkiismeretes és áldozatkész munkáját.

Nagy előrelépésnek nevezte a fejlesztést Nyirati Klára polgármester. Kiemelte: Baja lakosságának tetemes százaléka kisállat-tulajdonos és kisállatbarát. Az országban egyedülálló példaként beszélt a hétvégi állatorvosi ügyeletről, valamint további álmokat is megfogalmazott: szeretne kutyás strandot, zárt kutyafuttatót is, de ezekhez már testületi döntésre van szükség – fogalmazott a városvezető, aki bízik abban, hogy a testület majd megszavazza az ilyen irányú törekvéseket.

Támogatják a kisállatok ivartalanítását

Magyarországon sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős gazda van, ez is oka, hogy a kóborrá váló állatok száma nem csökken. A felelőtlen állapotoknak, a gazdátlan kutyák, cicák egyedszámának csökkentésére ivartalanítással van esély. Az Orpheus Állatvédő Egyesület 2023 második felében 300 állat ivartalanítását támogatja. Ennek köszönhetően több ezer potenciálisan túlszaporított állattal lesz kevesebb. Az ivartalanítási költségek egy részének támogatását alacsony jövedelemmel rendelkezők, nyugdíjasok, állataikat az udvarón tartók kérhetik. Jelentkezni 2023. szeptember 14-től – a támogatási keret kimerüléséig – a +36-20/929-8181-es telefonszámon, munkanapokon 9–11 óra között lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában