Schadl György

2023.09.06. 10:14

A vadászrepülő ezred egykori parancsnokát köszöntötték Kecskeméten – galériával

Schadl György nyugállományú ezredest, a volt 59. Honi Vadászrepülő Ezred egykori parancsnokát, aranykoszorús, I. osztályú elfogó vadászpilótát köszöntötte a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Kecskeméti Szervezete 90. születésnapja alkalmából kedd délután, a KTE pályán tartott ünnepségen.

Horváth Péter

Schadl György nyugállományú ezredest köszöntötték a 90. születésnapja alkalmából a KTE pályán tartott ünnepségen

Fotó: Horváth Péter

Schadl ezredes 1951-ben jelentkezett katonának, és a kiképzés után több mint 34 évig repült vadászpilótaként, majd több vezetői pozíció után a vadászrepülő ezred parancsnoka lett.  

Gáldonyi Sándor őrnagy, a kecskeméti 13. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Böröndi Gábor vezérezredes, vezérkari főnök, Szemereyné Pataki Klaudia polgármester üdvözletét, valamint a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság közösségének jókívánságait. Gáldonyi Sándor átadta az iroda ajándékát, majd Gróf Gergely ezredes, a MH Vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnoka és Fekete Tamás, a parancsnok első helyettese is megajándékozta az ünnepeltet és virágcsokrot nyújtott át feleségének. Örs Ágoston, a Veterán Repülők Kecskeméti Szervezete vezetője egy arany repülő kitűzőt ajándékozott Schadl ezredesnek, volt parancsnokának. 

Ezt követően Sági János nyugállományú vezérőrnagy, a Magyar Légierő egykori parancsnoka méltatta az ünnepelt katonai életútját, hangsúlyozva, hogy aktív pályája minden mozzanata hatalmas felkészültségéről tanúskodik. Sági vezérőrnagy visszatekintett arra, hogy ő maga a miskolci 2. Honi Légvédelmi Hadosztálynál került kapcsolatba Schadl ezredessel, akkori főnökével, aki akkor repülőfőnök volt ott. Mint fogalmazott, szigorú főnök volt, de olyan, aki minden részlettel tisztában van és a repülésbiztonságot mindennél előbbrevalónak tartotta.

Az ünnepségen a városi díjjal is kitüntetett Schadl ezredes visszaemlékezett arra, hogyan lett katona és arról is beszélt, hogy a 34 és fél éves vadászrepülői múlt, a túlterhelés bizony nyomot hagy a testen. Felidézte miskolci és kecskeméti éveit, beszélt a korabeli repülés kihívásairól és köszönetet mondott a megemlékezésért. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában