Kecskemét

2023.09.15. 18:37

A lélek és a test gyógyulását is segíti a Kórházlelkészi Szolgálat

Egy év előkészítő- és szervezőmunka után a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Kéz a kézben elnevezésű Kórházlelkészi Szolgálatának nyitórendezvényét tartották péntek délután a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskolában. A rendezvény keretében hivatalosan is kihirdették és megünnepelték a Szolgálat elindulását.

Horváth Péter

Huszák Zsolt hangsúlyozta, hogy a segítők visszaadhatják a hitet az emberi jóságban, a szeretetben

Fotó: Horváth Péter

Huszák Zsolt főegyházmegyei vezető kórházlelkész portálunknak elmondta, hogy első lépésként kórházlelkészt neveztek ki a kórházakhoz, akik szentségellátást végeznek, szentmiséket tartanak, és ha kell, akkor lelki beszélgetéseket folytatnak. Ez két másik szinttel egészül ki. Az egyik a szakmai lelkigondozói szolgálat, ahol a diplomás szakemberek lelkigondozói segítő beszélgetéseket folytatnak a betegekkel vallásra, felekezetre tekintet nélkül. Ők hívő emberek, de a hitet nem hozzák elő a beszélgetésekben, csak akkor, ha ha a beteg erre tereli a beszélgetés irányát. A segítő beszélgetésben a szakemberek a jelen érzéseivel és a jövő feladataival segítenek dolgozni. Ezek a beszélgetések az ént erősítik, bátorítják a kórházban fekvő beteget, és kísérik őt azon az úton, hogy kilábaljon az esetleges válsághelyzetből. A másik szint a beteglátogató önkéntesek, akik a jelenlétüket adják a betegágyon fekvőknek. Különösen sokat jelent ez azoknak, akiket nem látogatnak a kórházban. Huszák Zsolt hangsúlyozta, hogy a segítők visszaadhatják a hitet az emberi jóságban, a szeretetben, és a jelenléti kapcsolat által az illető rátaláljon saját erőforrásaira, akár a gyógyuláshoz, akár a földi életből való távozáshoz. A vezető kórházlelkész hangsúlyozta, hogy aki elhívást érez az ilyen jellegű segítségnyújtásra, Facebook-oldalukon keresztül jelentkezhet és ha az interjúkon alkalmasnak találják a jelentkezőt, egy kötelező képzés után válhat belőle segítő.

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek megáldotta a rendezvényt, és köszöntőjében kifejtette, hogy teljes körű gyógyítás nem csak gyógyszer kérdése, hanem együtt kell működni orvosnak és lelkigondozónak. Emlékeztetett, hogy a kereszténység kezdeteitől nagy figyelemmel volt a betegek iránt, gondoljunk csak magára Jézusra. Bizonyos értelemben pedig az ő nyomába léptek az orvosok.

Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek
Fotó: Horváth Péter
Fotó: Horváth Péter

Sölch Gellért stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében emlékeztetett, hogy az Alaptörvény szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. szolgálat nélkül pedig a lelki egészség lehetetlen. Ezért is kötött megállapodást a kormány a történelmi egyházakkal még 2010-ben, majd a helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány a jövőben is támogatja az egyházakat. Sölch Gellért kiemelte: a Szolgálat a kórházi ellátás sarokköve és a jövő nemzedékek lelki egészségének záloga.

Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke beszédében kitért arra, hogy a kórházlelkészek nem csak a gyógyulásnál, de bizony a tragikus pillanatoknál is jelen vannak. Ott vannak a beteggel és a családdal egyaránt.

Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főigazgatója köszönetet mondott azoknak, akik 25 éve fenntartják a kórházlelkészi szolgálatot a kórházban.

Dr. Tóth Gábor, a bajai kórház főigazgatója hangsúlyozta, hogy gyógyítani, valakinek az életet visszaadni a legszebb hivatás. Ebben segítenek a kórházlelkészek.

Dr. Szepevári Szabolcs, a kiskunhalasi kórház főigazgatója szerint a kórházlelkészek a lélek gyógyítói, akik az egészségügy és az egyház határmezsgyéjén szolgálnak.

A köszöntők után szakmai előadások következtek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában