Vidám csaholás

2023.09.17. 06:50

A kulturált kutyatartást népszerűsítette a hetényegyházi piknik – galériával, videóval

Vidám csaholással és boldog kutyásokkal telt meg a hetényegyházi sportpálya szombaton. Első alkalommal rendezte meg a Hetényegyházi Kutyaiskola a Nagy Bácsi Kutyás Pikniket, ami számos hasznos, szórakoztató programot tartogatott a leghűségesebb házikedvencek kedvelőinek.

Horváth Péter

A pikniken számos kutyafajta képviseltette magát, a vadászkutyától a munkakutyán át az ölebekig

Fotó: Bús Csaba

Lovász Attila főszervező elmondta, hogy a Hetényegyházi Fogathajtó és Hagyományőrző Egyesület szakosztálya a rendezést bonyolító Hetényegyházi Kutyaiskola, és első alkalommal tartották meg a kutyás eseményt. Felhívást küldtek a Bács-Kiskunban működő kutyaiskolák részére, hogy mutassák be munkájukat, képzési módszereiket az érdeklődő közönség számára. A délelőtt folyamán a 10 jelenlévő kutyaiskola bemutatóját tekinthették meg a kilátogatók. A bemutatók között egyebek mellett volt keresés, vadászkutya és engedelmességi bemutató, valamint csibészeltetés is. 

Ezt követte a sportág bemutató, majd a Bácsi kutyás kihívás, melynek keretében a sportpályán felállított kilenc állomáson (melyeket a kutyaiskolák építettek) különböző feladatokat lehetett teljesíteni, és a résztvevők értékes nyereményekben részesülhettek. A gazdik kutyás fotózáson vehettek részt, ingyenes állatorvosi, kutyakozmetikai és táplálkozási tanácsadás és fizioterapeuta és terápiás kutyamasszőr várta őket.

Lovász Attila elmondta, hogy a rendezvény célja a kulturált kutyatartás népszerűsítése, és a kutyásoknak, illetve leendő gazdiknak megmutatni azt, hogy hol tehetnek szert a szükséges információkra, melyek a megfelelő képzések, és lássák azt, hogy kihez fordulhatnak kérdéseikkel. A főszervező hangsúlyozta, hogy a kulturált kutyatartás azért fontos, mert akár 15 évre is elköteleződést jelent a kutyatartás, és mindkét félnek nagyobb öröm az együttélés, ha megteremtették ehhez a megfelelő alapokat. 

Fontos, hogy a gazdi felkészülten lássa el kutyáját a tartás körülményei, a táplálás és a képzés terén, és az is elengedhetetlen, hogy jól szocializált legyen a kutya. − A kulturált kutyatartás ott kezdődhet, hogy ha elviszem sétálni a kedvencemet, akkor zacskót viszek magammal, hogy összeszedjem amit kipottyantott, egészen odáig, hogy hogyan érthetem meg  a kutyám jeleit, hogyan motiválhatom őt, és mi az a képzés, amire kutyának és gazdának is szüksége van − mondta Lovász Attila, hozzátéve, hogy ha valaki a kutyatartás mellett dönt, mérlegelje azt, hogy az ő személyiségéhez milyen temperamentumú kutya illik, mire szeretné használni az ebet és naponta mennyi időt tud vagy akar foglalkozni vele.

A pikniken számos kutyafajta képviseltette magát, a vadászkutyától a munkakutyán át az ölebekig. Különleges példányok is akadtak, noha tudjuk, hogy minden gazdának a maga kutyája a legkülönlegesebb. Ilyen izgalmas eb volt Zora, a négy éves bullmasztiff, aki az engedelmességi versenyszámokban jeleskedik, amikben eredendően a border collie-k tarolnak. Gazdája, Végh Sándor elmondta, hogy az elrettentő külsejű, ám roppant barátságos kutya nyugodt vérmérséklete miatt alkalmas erre a versenyszámra. Ugyan nem olyan gyors, mint a pásztorkutyák, de nagyon pontosan hajtja végre a parancsokat. Sándor hangsúlyozta, hogy hiába zord a kutya külseje, családbarát jószág, aki a gyerekek mellé is ideális, mert magas a fájdalomküszöbe és jól bírja, ha a kicsik játékból nyúzzák. Más kutyákkal is kiválóan kijön, és ha konfliktus adódna, akkor sem elsősorban a fogaival tenne rendet, hanem a testi erejét használná, mert erre tenyésztették ki a fajtát évszázadokkal ezelőtt Angliában. Ott az urak étkét védte a tolvajok ellen, úgy, hogy utánuk szaladt és nem széttépte, csak megfogta őket, míg nyakukra ért az igazságszolgáltatás.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában