Képviselő-testületi ülés

2023.09.01. 15:35

A halasi református egyház tulajdonába kerül a református általános iskola

A soron következő rendkívüli ülésen döntött a halasi képviselő-testület arról, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola (volt Szűcs József Általános Iskola) épület és a hozzá tartozó további épületek tulajdonjogát ingyen átadja a Kiskunhalasi Református Egyházközségnek. A közgyűlés ugyanakkor nem fogadta el a Magyar Református Egyház igénybejelentését a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kiskunhalasi Tagintézményének helyet adó Szabó Ervin utcai ingatlan tulajdonjogára. Míg a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye visszavonta az ingó- és ingatlanvagyon átruházására vonatkozó igényét.

Pozsgai Ákos

Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Országgyűlés tavaly év végén fogadta el az egyházi oktatási és köznevelési intézményeket is érintő törvénymódosítást, mely szerint, ha az állami vagy önkormányzati feladatot ellátó köznevelési vagy szakképző intézményt fenntartó egyház igényt tart a nevelési-oktatási feladataik ellátását szolgáló állami vagy helyi önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra, azt a tanév kezdetéig ingyenesen tulajdonába kell adni.

Kiskunhalason három oktatási és nevelési intézmény ingatlanjaira nyújtottak be tulajdonszerzési igényt az egyházak, ezek közül végül csak egy intézmény, az önkormányzat tulajdonában lévő Kiskunhalasi Református Kollégium Központi Általános Iskola (volt Szűcs József Általános Iskola) épülete és a hozzá tartozó ingatlanok kerülnek át ingyen a Kiskunhalasi Református Egyházközség mint fenntartó tulajdonába. A képviselő-testület a csütörtöki ülésén döntött az ingatlanok átadásáról. Az érintett ingatlanvagyon: az iskola főépülete, tornacsarnoka, a nemrégen felújított konyhája, iskolaudvar, valamint az egyházközség által pályázati forrásból kialakított B épült és az Ady Endre utcai C épület (korábbi Polgárok Háza).

A halasi közgyűlés ugyanakkor nem fogadta el a Magyar Református Egyház igénybejelentését, melyben kérte, hogy a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Kiskunhalasi Tagintézménye nevelési-oktatási feladatainak ellátását szolgáló, az önkormányzat tulajdonát képző Kiskunhalas, Szabó Ervin utca 15. szám alatti ingatlan tulajdonjogát adja át. Az önkormányzat álláspontja szerint erre azért nem jogosult az egyház, mert nem történt a Magyar Református Egyház részére köznevelési feladatátadás.

Korábban a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye is mint fenntartó bejelentette igényét a Szent József Katolikus Általános Iskola és Lomb Utcai Tagóvodája épületeinek ingyenes tulajdonba vételére, az egyház azonban visszavonta az ingó- és ingatlanvagyon átruházására vonatkozó igényét. A közgyűlés elfogadta a nyilatkozat visszavonását, és egyúttal támogatja, hogy a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegyével kialakult ingatlanvagyon-kezelési kapcsolat hosszú távon fennmaradjon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában