Rendezvény

2023.08.21. 17:14

Városi kitüntetéseket adtak át Jánoshalmán – galériával

Az államalapítás ünnepén adták át a városi kitüntetéseket Jánoshalmán, ahol Farkas András mezőgazdász díszpolgári címet kapott. Emellett életműdíjat, szociális, iskola- és óvodapedagógiai szakmai elismeréseket vehettek át többen.

Pozsgai Ákos

Több kitüntetést is átadtak Jánoshalmán

Fotó: Pozsgai Ákos

Az ünnepi rendezvény a Szent Anna római katolikus templomban tartott ünnepi szentmisével vette kezdetét, ahol Gyöngyösi Balázs plébános megáldotta az új kenyeret, amelyet a szertartás után a Béke téren, a városi ünnepség helyszínén, a színpad előtt helyeztek el.

Czeller Zoltán polgármester ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a „kenyér számunkra az áldás és a hálaadás”.  Hozzátette: ezen a napon a közösségeinkért és a közösségben végzett munka elismerése kap nagy szerepet.

– Augusztus 20-a a nemzetünk, a saját létünk, a küzdelmeink és az eredményeink felett érzett örömnek a megünneplése

 – hangoztatta és az államalapító Szent István király érdemeit sorolta.

– A jól szervezett állam és egyház felépítője, a vallás és a hit megszilárdítója, az Európában megmaradásunk és gyarapodásunk lehetőségének a megteremtője volt – mondta a polgármester, aki a nemzeti ünnep alkalmából városi kitüntetéseket adott át.

A város képviselő-testülete Jánoshalma Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Farkas András mezőgazdásznak, a hatékony mezőgazdasági szakmai és sokrétű, eredményes társadalmi tevékenységéért.

„Szakmai tevékenységét magas színvonalú, önálló gondolkodáson alapuló munka jellemzi. Az országban az elsők között ráérzett a technológiai újítások elterjedésének jelentőségére és szükségességére. Az általa bevezetett termesztés technológiával szinte minden, az akkor termesztett növényeknél duplájára nőttek a termésátlagok. Kezdeményezője és alapító tagja volt az AGROPRODUKT Kft.-nek, mely 1993-óta folytatja magas szinten tevékenységét, a szántóföldi növénytermesztést, állattenyésztést és takarmánygyártást. A ma is működő cég mintegy 130 embernek ad munkát. Farkas András az önkormányzat Gazdaságfejlesztési és Város üzemeltetési bizottságának tagja. A városért végzett tevékenysége túlmutat szakmai munkáján, Jánoshalma kulturális és sportéletének is aktív támogatója. Fontosnak tartja a helyi közösség értékteremtő és értékmegőrző projektjeinek támogatását.” – olvasható a méltatásában. Szakmai munkáját és a közösségért végzett tevékenységét eddig számos díjjal ismerték el.

A képviselő-testület Életmű díjat adományozott Kiss Jánosné Szobonya Csilla egykori jánoshalmi lakosnak, az „1956-os forradalom és szabadságharc hagyományainak, eszméinek, igazságának tanújaként a jövő nemzedékének való személyes példaadásért.” Budapesten él, de soha nem szakadt meg szoros kapcsolata Jánoshalmával. Édesapja, a néhai dr. Szobonya Zoltán az 1956-os jánoshalmi forradalom és szabadságharc egyik vezetője, majd a megtorlások során 1958. szeptember 29-én kivégzett vértanúja lett.

– Céljának tekintette, hogy az 1956-os forradalom igazságát bemutassa, a jánoshalmi forradalom egyedi eredményeit elismertesse a közéletben. Javaslatára a család 2009-ben Szobonya Zoltán Emlékérmet alapított a kutatók és a forradalom után meghurcolt áldozatok, valamint azon személyek részére, akik a hazáért és a magyarság érdekeiért sokat tettek. A Bács-Kiskun Megyei Emlékbizottság tagjaként 2016-ban kiadványokat állítottak össze, konferenciát szerveztek a forradalom 60. évfordulójára. 

Az évek során elismert történészeket, kutatókat kért fel a jánoshalmi forradalom jelentőségének bemutatására. 

A kutatásokról újságcikkek, könyvek jelentek meg. Többek között A magyar hősök című könyv, mely a jánoshalmi forradalmat mutatja be. Elhivatott tevékenységével és méltó ünnepségek szervezésével hozzájárult ahhoz, hogy édesapja kivégzésének napját, szeptember 29-ét Bács-Kiskun megyei emléknappá nyilvánította a közgyűlés 2016-ban – hangzott el az ünnepségen.

Jánoshalma Város Kiváló Pedagógusa kitüntető címet kapott Ördögh Edit Brigitta, a Gyermeklánc Óvoda és Bölcsőde, Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, az óvodai nevelésben és a szociális szakmai munkában végzett kiemelkedő, példaértékű, magas színvonalú szakmai munkájáért, sokoldalúságáért, valamint dr. Miskolczi Józsefné, a jánoshalmi gyermekek óvodai nevelésében végzett magas színvonalú, 40 éves óvodapedagógusi munkájáért. Jánoshalma Város Szociális Munkáért kitüntető címet kapott Bányainé Móricz Krisztina sokrétű karitatív tevékenységéért, a közösségért végzett szociális segítő munkája elismeréséül.

A városi ünnepségen köszöntötték a pedagógusnap idei kitüntetettjeit és a jubiláló pedagógusokat is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában