Ünnepnap

2023.08.28. 16:59

Templombúcsút és falunapi vigasságot tartottak Kígyóspusztán – galériával, videóval

Vasárnap tartották az 1941-ben felszentelt Keresztelő Szent János fejvétele templom búcsúját a Kiskunmajsához tartozó településrészen.

Tapodi Kálmán

A sütögetést a kánikulában is vállaló asszonyok gondoskodtak arról, hogy mindenkinek jusson a helyi értékké nyilvánított kígyósi krumplis pogácsából

Fotó: Tapodi Kálmán

A templom mögötti szabadtéri oltárnál tartott szentmisét Puskás Antal atya a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke mutatta be, akivel együtt misézett Vincze Attila, majsai plébános. A prédikáció során felelevenítették a „titokzatos szent” vértanúságát, majd körmenettel zárult a szertartás.

A templombúcsú – ami a helybéliek legnagyobb ünnepe és sokan térnek vissza az alkalomból a szülőföldjükre – délutánján falunapi vigasságot tartottak, amiről nem hiányozhattak a kirakodók sem. A rendezvények sorát terményáldás nyitotta a Sági Lajos Közösségi Házban. A templomkertben adott nagy sikerű koncertet a Kiskunmajsai Ifjúsági Fúvószenekar. A Bozóki János karnagy vezette együttes bemutatta azokat a számokat, amelyeket a hétvégi Majsa Napok ünnepségsorozat alkalmával is előadnak. A hőség elől a fák árnyékába húzódó közönség élvezhette a Hagyományőrző Kelevézek műsorát és a kecskeméti Lóca együttes hangulatos előadását is.

A közösségi ház színpadára állt a Csólyospálosi Hagyományőrző Kórus, a jászszentlászlói Hangász Citera Együttes, a Szekeres Kamilla Apollónia vezette Majsai Dalárda és a Csólyospálosi Tamburás Együttes. A Mayossa Hagyományőrző Egyesület néptáncosai pedig ezúttal is sikert arattak bemutatójukkal. A sütögetést a kánikulában is vállaló asszonyok pedig gondoskodtak arról, hogy mindenkinek jusson a helyi értékké nyilvánított kígyósi krumplis pogácsából.

A tizenötödik alkalommal megszervezett falunap keretében, immár hetedik kígyóspusztai találkozójukra gyűltek a betyárhagyományok éltetői, akik bemutatókkal, csínytevésekkel és „betyár olimpiával” is színesítették a programokat. A leghíresebb alföldi betyár, Rózsa Sándor egykori vonatrablási kísérletét is felelevenítették és ezúttal is „megtámadták” a Kígyósra érkező városnéző kisvonatot. Természetesen senkinek sem esett bántódása az ostorpattogtatással kísért akcióban, amit a „kifosztott” utasok is jókedvűen fogadtak.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában