KNP

2023.08.10. 14:46

Sikeresen neveltek fiókákat a hamvas rétihéják Szank környékén

Újabb hamvas rétihéja fiókák repültek ki, de ezúttal Szank környékén. A leginkább nádassal benőtt vizes élőhelyet – amely a térség vízpótlási koncepciójában is érintett – még június 27-én ellenőrizte Somogyi István természetvédelmi őrkerület-vezető. Ekkor figyelt fel a fokozottan védett hamvas rétihéják jelenlétére.

Tapodi Kálmán

Hamvas rétihéja hím

Fotó: Hencz Péter / knp.hu

A nádasban, ahol a fészkelés megkerült nem terveztek semmilyen kezelést és beavatkozást, ezáltal várható volt a sikeres költés is. Július utolsó hetében Tóth Tímea gyepvédelmi tanácsadó a területen járva már a három frissen kirepült fiókát kapta lencsevégre – számolt be a knp.hu oldalon Ifj. Turny Zoltán.

Mint azt a gyepvédelmi tanácsadó írta: a fokozottan védett hamvas rétihéja (Circus pygargus) a nyílt, mozaikos élőhelyek, gyepek és szántóterületek ragadozó madara, fészkét a talajra építi. Országosan mintegy 70 párt ismernek, de valós állományuk ennél magasabb lehet, nagy részük (30-40 pár) a Kiskunságban él.

A költőhelyek változó tulajdonviszonyai, az alulkezelt területek támogathatóságának hiánya, az egyre szárazodó élőhelyek, a nem megfelelő élőhely-kezelés, valamint a tojásokra és fiókákra veszélyt jelentő fajok (vörös róka, aranysakál, vaddisznó) erősödő állományai a rétihéják költési sikerét gyakran negatívan befolyásolják. Mindemellett joggal bízhatunk abban, hogy a tradicionális költőhelyekre összpontosított védelmi intézkedések sikeres megvalósítása komoly segítség lehet az itteni állomány megőrzéséhez.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában