Bulgária

2023.08.11. 06:50

Óriási sikereket aratott külföldi turnéján a Madarasi Harmonikások Alapítvány Zenekara

A Madarasi Harmonikások Alapítványt 2005-ben Balla Csaba hozta létre. Számos helyi és hazai vendégszereplésük mellett Szerbiában, Horvátországban, Erdélyben, az idén nyáron immár másodszor Bulgáriában is nagy sikert arattak.

Márton Anna

Az idén nyáron Bulgáriában már másodszor is nagy sikert arattak

Forrás: Beküldött fotó

A madarasi harmonikások meghívást kaptak a 2024 évi Primorsko-i Folklór Fesztiválra is. Balla Csaba az alapítvány alapítója a nyári fellépésről számolt be hírportálunknak.

– Első utunk Bulgáriába vezetett Primorsko városába ahol a 20. Nemzetközi Folklór fesztiválon vettünk részt. A zenekar első fellépése során a tengerparti városban, az újvidéki Vitkai Kucsera Ágota énekessel közösen magyar estet tartottunk, a zenekart Miroljub Mića Janković vezényelte és nagy sikert arattunk. Az egész estnek több országból volt fellépője: bolgár, lengyel, lett, szerb, litván táncosok és énekesek. Bennünket ért az a megtiszteltetés, hogy felkértek zárásként egy magyar táncház megtartására. Örömmel megtettünk és olyan sikerünk volt, hogy fergeteges visszatapsolás lett belőle. Főleg a bolgár táncosoknak tetszett, mert amit játszottunk az „A moll” csárdást, ami úgy gondolom, hogy méltán világhírű óriási sikert aratott, meg kellett ismételnünk – mondta a baon.hu-nak Balla Csaba a Madarasi Harmonikások Alapítvány alapítója.

Forrás: Beküldött fotó

A madarasi alapítvány második koncertje Primorskoban minden nemzetnek szólt: olasz, orosz, magyar, német, balkáni zenéket játszottak. Zárásként a Radetzky indulót fújták el. A fellépés remekül sikerült, ezért egy kupát és egy diplomát érdemeltek ki, valamint meghívást kaptak a jövő évi Nemzetközi Folklór Fesztiválra is.

– Jelen esetben még nem tudjuk, hogy ez mennyire kivitelezhető jövőre, de jó érzés, hogy visszavárnak bennünket. Természetesen az utazás során meglátogattunk pár szép helyet: a Fekete tengert, ellátogattunk egy kirándulás erejéig Neszebarba, az óvárost megcsodáltuk. Mindenhol Magyarországot, Madaras községet és a Madarasi Harmonikás Alapítványt képviseltük – fogalmazott Balla Csaba.

A bulgáriai nézelődést követően Erdélybe vezetett a madarasi zenészek útja, ahol szintén két koncertet adtak. Elsőként a testvértelepülésen Csíkmadarason léptek fel a helyi falunap alkalmából.

A madarasi zenészek testvérzenekara Gyergyóújfaluban van, a több mint 110 éves Molnár Antal Fúvószenekar, oda is ellátogattak és óriási sikert arattak és nagyon szívélyesen fogadták őket.

– Összesen közel háromezer kilométert utaztunk 8 nap alatt egy 20 fős busszal, elfáradtunk, de megérte, mert új barátokat szereztünk és nagyon jól érezte magát a társaság – zárta gondolatait Balla Csaba a Madarasi Harmonikások Alapítvány zenekar vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában