Kecskemét

2023.08.29. 19:50

Kutyabaj: egyre több az allergiás négylábú

Az allergiát ma már civilizációs betegségnek tekintik a szakemberek. Az allergiaszezon – melynek a tetőzése idén az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható – nemcsak az emberek számára nehéz időszak, hanem az állatok nagy részét is megviseli.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Sokak számára még újdonság, hogy a kutyák is ugyanúgy szenvedhetnek a pollenallergiától, mint az emberek, pedig ma már a házi kedvencek körében is gyakori betegségnek számít az allergia. A legtöbb megbetegedés a parlagfű virágzása idején fordul elő, azaz már jócskán benne vagyunk a számukra nehezen elviselhető időszakban. 

Az állatoknál jelentkező tünetek egy része nagyon hasonló az emberekéhez, például előfordul viszketés vagy könnyezés, de még fülviszketés is. Vannak olyan esetek, akik egész évben szenvednek az allergiától, de tapasztalatom szerint egyre több állat küzd a szezonális allergiával – mondta Dr. Kozmács Zsuzsanna, a kecskeméti Dömötör Állatorvosi Rendelő állatorvosa. 

A fenti problémák szezonális megjelenése valószínűsíti, hogy az állatnak pollenallergiája van

 – tette hozzá. Mint mondta: ahhoz, hogy teljesen alátámasszuk ezt a diagnózist, többek között bőrkaparék vizsgálatot vagy bőrszövettani vizsgálatot végzünk. 

A szezonális allergiát általában szteroiddal szoktuk kezelni, ami egy rövid hatású készítmény, és nem ártalmas a kutya szervezetére nézve sem, ugyanis 2-3 hétig tart a hatása, addigra pedig általában vége is van az allergiaszezonnak − tette hozzá az állatorvos. Hangsúlyozta, hogy természetesen, ha hosszútávon használják egy állatnál ezt a fajta készítményt, az ilyen kezelésnek megjelennek a mellékhatásai is. 

Idén sokkal több állatot hoznak hozzánk allergiás tünetekkel mint az elmúlt évben – mondta az állatorvos, aki úgy gondolja, hogy régebben is voltak ilyen megbetegedések, csak talán kevésbé figyeltek erre oda a gazdik, ugyanis kevesebb kutyus élt olyan közel az emberhez, mint manapság.  

Az allergia az állatoknál a civilizációs ártalmak közzé sorolható ugyanúgy, mint az embereknél

 – hangsúlyozta. 

A szakemberek figyelmeztetnek: ha kedvencünknél jelentkeznek az allergia tipikus tünetei, forduljunk időben állatorvoshoz, mert az elhanyagolt, agyonvakart kutya bőre hamar elfertőződhet, ez pedig nehezíti a kezelést és lassítja a gyógyulást is. Nem utolsó sorban pedig a pénztárcánknak sem tesz jót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában