Baja

2023.08.25. 14:05

Jubileummal kezdődött a tanári értekezlet a Türr István Technikumban

Ünnepi megemlékezéssel kezdődött a 2023/2024-es tanév alakuló oktatói értekezlete a napokban a Bajai SZC Türr István Technikumban. 100 éves lett az iskola. Az ünneplő oktatói testület tagjait Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum kancellárja köszöntötte, és megemlékezett a 100 évvel ezelőtti eseményekről. Ezt követően került sor az intézmény első igazgatója, a Legány Dezső tiszteletére készült emléktábla koszorúzására.

Rab Rita

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A 100 évvel ezelőtti iskolaalapítás gondolata az iparosok és kereskedők egyesületének, a Baross-Szövetségnek a tagjaiban fogalmazódott meg, és kezdeményezték Baján egy felsőkereskedelmi iskola létrehozását. Az elvi engedélyt meg is szerezték, de az intézmény beindítása nem volt könnyű feladat. Végül Legány Dezső vállalta az iskolaigazgatói megbízást, és 1923. augusztus 27-én foglalta el. A tanári kar augusztus 31-én tartotta első alakuló értekezletét, és szeptember 9-én már a tanítás is megkezdődhetett 33 tanulóval.

Az első tanári kar tagjai voltak: Chobodiczky Alajos, Desics József, Szilágyi János – állami tanítóképző intézeti tanárok; Heckenshoffer Lázár – polgári iskolai igazgató; Schmidt Béla – banktisztviselő; Fehérváry Mária – okleveles tanítónő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában