Baon podcast

2023.08.04. 13:50

A repülésbiztonság miatt fontos a kecskeméti légibázis vadállományának ritkítása – podcast

Mint arról már mi is beszámoltunk, a kárt okozó vadak kilövését végzik ezen a héten a kecskeméti repülőbázison. A Gong rádió Téma című műsorában Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár képviseletében Nyerges Tamás százados, hadműveleti tiszt beszélt arról, hogy miért van szükség a vadkilövésre.

Horváth Péter

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A százados elmondta, hogy a repülésbiztonság egyik fő kihívása a repülőtéren a vad- és a madárvilág miatti veszélyek kezelése. Szabályzataiknak megfelelően különböző módszereket alkalmaznak. Mint például a vadriasztás, vagy az élőhely csökkentése. De, amikor az intézkedések mellett a populáció növekedése miatt magas lesz a biztonsági kockázat a légi járművekre és a személyzetre nézve, akkor vadkilövést végeznek. A területileg illetékes hivatásos vadásztársaság vadászai végzik a kilövéseket a repülésmentes időszakokban, azaz általában az esti órákban.

Évente egy-két alkalommal szerveznek ilyen gyérítést, azért, hogy a fő feladatok, vagyis a légtérvédelem, a szállítási és kiképzési feladatok biztonságosan végrehajthatók legyenek. 

A százados elmondta, hogy a szakállomány folyamatosan figyeli a vadak, madarak egyedszámát, aktivitását, de a repülők személyzetétől is érkezhetnek jelzések a nagy számú, vagy kiemelt kockázatot jelentő állatokról. Így folyamatosan frissül adatbázisuk.

Nyerges Tamás kiemelte, hogy nem véletlenül van szükség a vadállomány ritkítására: a vaddal, madárral történő ütközés súlyos sérüléseket és komoly anyagi károkat okozhat a repülőgépben, ami akár emberéletet is követelhet. A megelőzésben nagy segítség a repülőtér néhány évvel ezelőtt elkészült kerítése, melynek köszönhetően bejutni nem tudnak a vadak, de mivel a légibázis 300 hektáron terül el, az egyben természetes élőhely is, ahol folyamatosan szaporodnak a korábban bent maradt vadállatok.

A cikkben szereplő podcast megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában