Budapest-Belgrád vasútvonal

2023.07.14. 19:50

Szombattól ismét használható a halasi Átlós úti vasúti átjáró – galériával

Két hónap után, július 15-től újra járható lesz Kiskunhalason az Átlós úti vasúti átjáró, ezzel egy időben megnyílik az itt, ideiglenesen kialakított Külsőhalas megálló, valamint ismét módosított menetrend szerint közlekednek a Baja–Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza–Kecskemét-vonalon a vonatok és vonatpótló buszok.

Pozsgai Ákos

Szombattól ismét használható az átjáró

Fotó: Pozsgai Ákos

Két hónappal ezelőtt zárták le az Átlós úti átjárót a Budapest–Belgrád-vasútvonal újjáépítése miatt, ekkor kezdték meg az átjáró teljes átalakítását. A vasúti pályát lebontották, a részben új nyomvonalon megépült új pálya ezen a szakaszon mostanra elkészült, az elmúlt napokban megtörtént a forgalomba helyezést megelőző bejárás is, amely során a szakemberek ellenőrizték a megépült elemeket és egyeztették a még szükséges munkálatokat. A tervek szerint szombat nulla órától újra átadják a közúti forgalomnak az Átlós úti vasúti átjárót.

Július 15-től működik az Átlós út mellett ideiglenesen kialakított Külsőhalas megállóhely is, a Kecskemét–Kiskunfélegyháza felől érkező vonatok, a halasi vasútállomás helyett ide, az 1-es számú peronhoz érkeznek és innen is indulnak vissza. A Külsőhalas ideiglenes autóbusz-megállóhely és a Kiskunhalas vasútállomás autóbusz-megállóhely között „helyi járatú” vonatpótló autóbuszok közlekednek, amelyek megállnak a temetőnél, illetve a felüljárónál lévő buszmegállónál és az Erdei Ferenc térnél is.

A bajai és a jánoshalmi vasútállomás között vonattal utazhatunk, Jánoshalma vasútállomás autóbusz-megállóhely és Kiskunhalas vasútállomás autóbusz-megállóhely között továbbra is pótlóbuszok közlekednek. Kiskunhalas vasútállomás autóbusz-megállóhelyen pótlóbuszról másik pótlóbuszra kell átszállniuk a továbbutazóknak.

Ezzel egy időben folytatódik a Külsőhalas megállóhely kialakítása, ahol megépül a 2-es számú peron is a 154-es vasútvonal (Baja–Kiskunhalas) irányából érkező vonatok részére. Augusztus 28-tól a Baja–Kiskunhalas-vasútvonal teljes szakaszán újraindul a vonatközlekedés, a 2-es számú ideiglenes peronhoz érkeznek majd be a Baja felől érkező vonatok és onnan visszafordulva közlekednek majd. Közben megkezdődik a kiskunhalasi vasútállomás teljes átépítése is, a munkálatok várhatóan 2024. december végéig tartanak.

Az ideiglenes peront és az Átlós utat, ahol egy buszmegállót alakítanak ki, egy ideiglenes járdával kötik össze. A későbbiek során az Átlós úti átjárónál a gyalogosok részére is épül majd egy külön vasúti átjáró. A MÁV arra kéri az utasokat, hogy a mavcsoport.hu oldalon folyamatosan tájékozódjanak az aktuális menetrendről és a közlekedési viszonyokról.

Az 53-as főúton, a Batthyány utca és a felüljáró csomópontjánál kialakított jelzőlámpás forgalmi rend még további két hónapig megmarad, mert a város északi oldalán, a Bajza utcai vasúti átjárónál is megkezdődnek az átalakítási munkálatok, amit erre az időszakra teljes szélességében lezárnak, az ottani forgalmat a felüljáróra terelik át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában