Faragó Péter

2023.07.24. 14:37

Kerekegyházán is bemutatkozott a fuvolaművész, aki az ország egyik legerősebb embere

Faragó Péter fuvolaművész volt a vendége a minap a kerekegyházi Szecsődi Udvarház Alkotók és Előadók Klubjának. A fővárosi zenész klasszikus darabokat adott elő, repertoárján Johann Sebastian Bach művei szerepeltek.

Gulyás Sándor

A zene és a sport tart fiatalon – vallja Faragó Péter

Fotó: Gulyás Sándor

Faragó Péter hat esztendősen kezdte a zenetanulást, hangszerének a fuvolát választotta. A fiatal fiú tehetsége gyorsan megmutatkozott, mondhatni pillanatok alatt kirázta kisujjából a kötelező darabokat.

– Azonnal le tudtam játszani minden darabot, amit a tanárom odarakott elém. Az általános iskola elvégzése után tanulmányaimat a miskolci zeneművészeti konzervatóriumban folytattam. Valójában nem is akartam zenész lenni, de mégis az lettem

 – emlékezett vissza pályája kezdetére Faragó Péter.

A fiatal tehetség a főiskolát Debrecenben végezte, tanára a Kossuth-díjas fuvolaművész, Matuz István volt. – Nagyon sokat köszönhetek Matuz Istvánnak, akitől az úgynevezett „levegővétel nélküli” fuvolázási technikát is elsajátítottam. Tanárom példája engem is magával ragadott, nyomdokaiba lépve modern, extravagáns darabokat kezdtem játszani, de végül megmaradtam a klasszikusoknál. Pályafutásomat a Magyar Állami Népi Együttesben folytattam – sorolta Faragó Péter.

 Fotó: Gulyás Sándor

A fuvolaművész tizenegy év után a Vám- és Pénzügyőrség Zenekarárban kezdett zenélni, innen ment nyugdíjba. – Az igazi muzsikus soha nem tud megválni hangszerétől. Nyugdíjazásomat követően is számos felkérésnek teszek eleget. Leginkább egyházi kereteken belül, hétvégenként szoktam fuvolázni, a közelmúltban a Vajdaságban vettem részt egy koncertkörúton. Kerekegyházára egyik ismerősöm révén kerültem – tette hozzá Faragó Péter.

Faragó Péter nemcsak hangszeres játékával tűnt ki, hanem a sportban is komoly eredményeket ért el. Futott, úszott, kerékpározott, 2001-ben, hatvanöt éves korában, ötödik alkalommal teljesítette az extrém triatlont, így bekerült az ország háromszáz legerősebb embere közé.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában